fbpx

Aan welke eisen moet een meterkast voldoen

Een groepenkast en een meterkast worden tegenwoordig wel eens door elkaar gehaald. Een meterkast is de ruimte in een fabriek, woning of een ander pand waar een groepenkast zich in bevindt. Deze groepenkast verdeelt de totale energie over het pand.

Elektricien in de Buurt BLOG

Eisen meterkast

Een groepenkast en een meterkast

De groepenkast wordt dus geplaatst in een kleine ruimte genaamd de meterkast. Deze wordt niet zonder reden in deze ruimte geplaatst, maar omdat daar zich de energiemeter en de inkomende en uitgaande leidingen bevinden. De groepenkast bevat installatieautomaten en-of aardlekautomaten, een hoofdschakelaar en een aardlekschakelaar. Deze onderdelen zorgen voor de verdeling van de stroom naar alle apparaten en installaties in het pand. De meterkast bevat naast de groepenkast nog andere onderdelen, zoals de gasmeter, watermeter, glasvezel en meer.

 

Wat is de locatie van de meterkast?

In een woning mag een meterkast zich op een bepaalde maximale afstand van de voordeur bevinden. Deze afstand tussen de meterkast en de voordeur mag maximaal drie meter zijn. Waarom mag deze afstand niet meer dan drie meter zijn? Dit komt doordat de brandweer abrupt en zonder belemmeringen bij de meterkast terecht moet kunnen in het geval van een mogelijke noodsituatie. Daarbij is het ook handiger om de meterkast te onderhouden als deze zich dicht bij de voordeur bevindt. Bij bedrijven is deze afstand tussen de voordeur en de meterkast 10 meter.

 

De afmetingen van een meterkast

Elke woning moet verplicht voorzien zijn van een meterkast, maar niet elke ruimte hoeft dezelfde afmetingen te hebben. Wel moet de ruimte voorzien zijn van minimale afmetingen. De afmetingen zijn:
– Hoogte: 240 cm
– Breedte: 75 cm
– Diepte: 31 cm

 

Normen en eisen

Een van de eisen waar een meterkast dus aan moet voldoen is de maximale afstand tussen de voordeur en de meterkast. Daarbij zijn de minimale afmetingen van de meterkast 240 x 75 x 31 cm. Ook zijn er eisen met betrekking tot de wanden van een meterruimte. Het materiaal van de wand moet minimaal 18 mm dik zijn. Ook moet de hele ruimte vorstvrij zijn. Naast deze eisen moet een meterkast ook voldoen aan eisen op basis van de NEN 2768.

Gratis Offerte Aanvragen

Vraag vrijblijvend een offerte aan. Liever direct een medewerker spreken? Dat kan!

Bel ons op 085 019 2210

Offerte

Sleep bestanden hierheen of
Max. bestandsgrootte: 4 GB.

    Call Now Button