fbpx

3 fase groepenkast

3 Fase groepenkast laten plaatsen?

Wij staan voor u klaar!

Elektricien in de Buurt staat voor u klaar!

laagste prijs  24/7 Spoeddienst

laagste prijs  Meterkasten en groepenkasten vervangen

laagste prijs  Elektra laten aanleggen

laagste prijs  Direct uw storing opgelost 

Heeft u een 3-fase groepenkast in uw meterkast? Dan staat er 3×220/230V of 380/400V op uw elektriciteitsmeter. Er komen in totaal ook vier draden – de drie fasedraden en de nuldraad – uit de onderkant van uw groepenkast. Op deze pagina leest u alles over 3-fase groepenkasten: Wat het precies is, waarvoor ze worden gebruikt en hoe ze werken.

Wat is een 3-fase groepenkast?

Een 3-fase groepenkast, ook wel 3-fase aansluitpunt genoemd in de meterkast, is een elektrische installatie waarmee 3 fase (220/230V of 380/400V) en een neutrale aansluiting (0V) op één punt wordt samengevoegd. Een 3-fase groepenkast wordt gebruikt in panden met hoge elektrische belasting, zoals bedrijven, kantoren en openbare gebouwen. Denk bijvoorbeeld aan een wasmachine, oven of airco. Tegenwoordig zijn ze ook nodig voor een laadpaal waarbij het vermogen hoger is dan 16A en 11 kwh meter. Is uw auto geschikt om te laden voor een 3-fase laadpaal? Dan kunt u deze beter gebruiken.

elektra renoveren
elektra renoveren verbouwing

Waarvoor wordt een 3-fase groepenkast gebruikt?

Een 3 fase groepenkast is bedoeld voor het aansluiten van elektrische apparaten die veel stroom nodig hebben, zoals kookplaten, ovens, airconditioners en bijvoorbeeld heaters. De vele voordelen van de 3-fases aansluiting is dat er minder stroomverlies optreedt dan bij een enkelvoudige aansluiting. Bovendien is de 3-fase groepenkast veiliger dan een enkelvoudige aansluiting, omdat er minder stroom door één draad hoeft te stromen.

Daarnaast is het handig als je veel verlichting hebt in huis, of bijvoorbeeld een aparte kookgroep. Wij sluiten ieder component op de juiste manier aan. Uiteraard met het bijbehorende installatiemateriaal en de juiste kabel. Ook het schakelmateriaal kunnen we aansluiten op verschillende varianten.

Bel ons op 085 019 2210

Hoe werkt een 3-fase groepenkast?

Een 3 fase groepenkast maakt gebruik van 3 fase (220/230V of 380/400V) en een neutrale aansluiting (0V). De 3 fase worden via de meter kasten naar de 3-fase installatiekast in de meterkast geleid. Vanuit deze installatieautomaat komen 3 fasedraden naar beneden, die ieder verbonden zijn met een fase in het stopcontact. De 3 fase liggen 120 graden uit elkaar en vormen samen één wisselstroomcircuit. Op deze manier kan er meer stroom door het circuit stromen dan bij een enkelvoudige groepenkast. Daarnaast is er ook een neutrale draad aanwezig, die verbonden is met de nulleider in het stopcontact.

Als u een 3-fase groepenkasten in uw meterkast heeft, staat er 3×220/230V of 380/400V op uw elektriciteitsmeter. Er komen in totaal ook vier draden – de drie fasedraden en de nuldraad – uit de onderkant van uw groepenkast. Die worden op één stroomkring aangesloten.

Wat zijn de gevaren zonder 3-fase aansluiting?

Als u geen 3-fase aansluiting heeft, maar wel een enkelvoudige aansluiting (220/230V), dan kunnen er gevaarlijke situaties ontstaan. Wanneer u te veel stroom verbruikt, kan de capaciteit van de enkelvoudige aansluiting worden overschreden. Dit kan leiden tot oververhitting van de draden en apparaten, wat weer kan leiden tot een stroomstoring of kortsluiting en dit kan weer leiden tot brandgevaar. Wilt u dus graag een apparaat gebruiken die meer verbruikt? Dan is het verstandig om een 3-fase groepenkast te laten plaatsen door een elektricien.

meterkast renoveren

Hoe zitten 3 fase groepenkasten in elkaar?

Een 3 fase groepenkast bestaat uit verschillende componenten, waaronder:

– Drie fasedraden

– Drie aardlekschakelaars

– 3 Krachtstroom installatieautomaten

– Één of meerdere meterkast groepen (voor het aansluiten van de apparaten)

Als u een 3 fase groep in uw meterkast wilt laten plaatsen, is het verstandig om dit door een elektricienspecialist te laten doen. Hij of zij kan ervoor zorgen dat alles veilig en volgens de wet- en regelgeving gebeurt. De 3 fasedraden dienen voor het transport van de 3 fase naar de 3 krachtstroom automaten. De drie aardlekschakelaars of aardlekautomaten dienen ervoor om de stroomtoevoer af te sluiten in geval van een aardlek. Vaak wordt er dan wel een aardlekbeveiliging toegepast. Bij het plaatsen van een groepenkast kan gekozen worden voor verschillende mogelijkheden in het busboard. Deze kan namelijk opgesplitst worden in 1, 2 of 3 delen die elk via een eigen aardlekschakelaar kunnen worden gevoed. Hoe de aardlekschakelaar geplaatst gaat worden is afhankelijk van de apparaten in huis. Zo voorkomt u dat er schade ontstaat aan uw apparaten of, erger nog, dat er brand ontstaat of een stroomstoring bij andere mensen in huis.

elektra renoveren advies
elektra renoveren bedrading

Wanneer is een 3 fase groepenkast nodig?

Heeft u momenteel nog 1 fase groepenkasten en wilt u graag elektrisch koken of een jacuzzi gebruiken? Dan kunt u beter een 3 fase groepenkast laten plaatsen. Een 1 fase aansluiting is namelijk niet geschikt voor krachtgroepen. Wanneer u meer stroom nodig heeft, adviseren wij u dus om over te stappen op een 3 fase groepenkasten omdat deze een sterker krachtgroep heeft. Dit voorkomt namelijk schade aan uw apparaten en/of leidingwerk of erger: brandgevaar. Neem contact met ons op via ons telefoonnummer of stuur een e-mail voor meer informatie.

{

Erg tevreden! Nadat ik contact had opgenomen stond er binnen een uur een monteur voor de deur. Mijn storing kon direct verholpen worden.

{

Snelle service, goed geholpen en eerlijke prijzen. Ik kan Elektricien in de Buurt aan iedereen aanraden. Mijn meterkast is weer zo goed als nieuw!

{

Ik had problemen met mijn meterkast. Ik heb een afspraak gemaakt en de storing kon direct verholpen worden. Gelukkig viel de prijs ook nog mee!

Ook elektra renoveren?

Neem vrijblijvend contact op!

Wat is het gevaar van kortsluiting in huis?

Mensen kiezen voor elektricien in de Buurt omdat:

laagste prijs  Wij zijn dag en nacht voor u bereikbaar

laagste prijs  Wij helpen u met alle verschillende elektra werkzaamheden

laagste prijs  Wij hebben een speciale 24 uurs spoeddienst

laagste prijs  Wij hanteren eerlijke tarieven

Hoe gaat het plaatsen van een 3 fase installatiekast in zijn werk?

Wanneer u een 3 fase groep in uw meterkast wilt laten plaatsen, is het verstandig om dit door een ervaren specialist te laten doen. In de meeste gevallen moet er een nieuwe stroommeter geplaatst worden, dit zijn echter wel duurdere aanpassingen dan bij woningen die deze stroommeter al in huis hebben. Het aanpassen van de groepenkast is echter geen grote klus en kan in één dag gedaan worden, maar je bent wel afhankelijk van de netbeheerder dus houdt er rekening mee dat het soms wat langer kan duren. Er kan pas een plan gemaakt worden als er een hoofdschakelaar aanwezig is. In oudere huizen met 1 fase groepenkasten was er namelijk geen hoofdschakelaar aanwezig.

Wanneer u een groepenkast of een fase groepenkast laat plaatsen door een elektricien, bent u meestal verzekerd voor 10 jaar garantie. Vraag dit altijd nog even na. U kunt ook een volledig bedraad groepenkasten bij ons bestellen. De kosten zijn altijd de prijs excl BTW. let hier dus op tijdens het bestellen. U heeft keuze uit verschillende afmetingen, zo zit er altijd een groepenkast uit uw voorkeur bij. Voeg de groepenkast toe aan uw winkelwagen als u er eentje heeft gevonden.

Gratis Offerte Aanvragen

Vraag gratis en vrijblijvend een offerte aan!

Offerte

Sleep bestanden hierheen of
Max. bestandsgrootte: 4 GB.
    Call Now Button