fbpx

Schakelaar aansluiten

Schakelaar laten aansluiten door een elektricien?

Wij staan voor u klaar!

Elektricien in de Buurt staat voor u klaar!

laagste prijs  24/7 Spoeddienst

laagste prijs  Meterkasten en groepenkasten vervangen

laagste prijs  Elektra laten aanleggen

laagste prijs  Direct uw storing opgelost 

Schakelaar laten aansluiten?

Als u een schakelaar aansluit, zijn er verschillende dingen waar u op moet letten. Zo is het belangrijk om te weten of u een enkelpolige of tweepolige schakelaar aansluit. Een enkelvoudige schakelaar heeft meestal een bruine en zwarte draad. De bruine is de fasedraad en de zwarte is het schakeldraad. Bij een tweepolige schakelaar wordt er gebruik gemaakt van twee draden, namelijk een fasedraad en een neutrale draad. Een enkelpolige schakelaar wordt gebruikt in een vochtige ruimte of wanneer een installatie gegarandeerd spanningsvrij gemaakt moet kunnen worden. Hierbij wordt de stroomvoerende draad onderbroken, maar ook de nuldraad.

schakelaar aansluiten
schakelaar laten aansluiten

Wat is een schakelaar precies?

Een schakelaar is een elektrisch of elektronisch apparaat dat het vermogen van een circuit kan openen of sluiten. Schakelaars worden gebruikt in allerlei verschillende toepassingen en zijn onmisbaar in het dagelijkse leven. Denk bijvoorbeeld aan de lichtschakelaar in huis, maar ook aan de schakelaars die worden gebruikt voor andere elektrische apparaten. In sommige gevallen moet er sprake zijn van een enkelvoudige schakelaar en in andere gevallen is een tweepolige schakelaar vereist. Het is dus belangrijk om te weten wat voor soort schakelaar u nodig heeft en hoe deze aangesloten moet worden. Voor het aansluiten van een schakelaar heb je een schroevendraaier, schroeven, knop of wip, en elektriciteitsdraden die uit de muur komen nodig. Met de knop of whip schakel je het licht aan en uit en wordt aan de wand gemonteerd.

Wilt u een schakelaar aansluiten? Neem dan contact op!

Bel ons op 085 019 2210

Belangrijk om te weten bij het aansluiten van een schakelaar

Voor het aansluiten van een enkelvoudige schakelaar is het belangrijk dat u weet welke functie de schakelaar gaat vervullen. Zo zijn er bijvoorbeeld schakelaars die alleen bedoeld zijn om een lamp aan en uit te zetten. Andere schakelaars kunnen gebruikt worden om een ventilator, verwarming of andere apparaten in en uit te schakelen. Wanneer u weet welke functie de schakelaar gaat vervullen, is het makkelijker om de juiste aansluiting te maken.

Het is ook belangrijk dat u weet hoeveel polen de schakelaar heeft. Een enkelpolige schakelaar heeft maar één draad die naar de schakelaar leidt. Een tweepolige schakelaar heeft twee draden die naar de schakelaar leiden. Wanneer u een enkelpolige schakelaar aansluit, wordt er maar één circuit gebruikt. Dit betekent dat wanneer de enkelvoudige schakelaar in de ‘uit’-stand staat, helemaal geen elektriciteit door het circuit kan stromen. Bij een tweepolige schakelaar is dit niet het geval. Wanneer de tweepolige schakelaar in de ‘uit’-stand staat, kan er nog steeds stroom door het ene circuit gaan. Dit staat ook wel bekend als een wisselschakelaar. Een wisselschakelaar is een schakelaar die bedoeld is om het verkeer van twee wegen te regelen.

wat is hoofdschakelaar
Gratis Offerte Aanvragen

Vraag gratis en vrijblijvend een offerte aan!

Offerte

Sleep bestanden hierheen of
Max. bestandsgrootte: 4 GB.

  Waar worden de enkelpolige schakelaar en de tweepolige schakelaar voor gebruikt?

  Een enkelpolige schakelaar wordt meestal gebruikt om een lamp of andere verlichting in en uit te schakelen. Een tweepolige schakelaar wordt vaak gebruikt voor apparaten die twee verschillende circuits gebruiken, zoals een ventilator of verwarming. Wanneer u niet zeker weet welke schakelaar u nodig heeft, kunt u altijd contact met ons opnemen. Wij kunnen u helpen met het aansluiten van de schakelaar en het bepalen van de juiste aansluiting voor uw situatie.

  Enkelpolige schakelaars

  Als u een enkelpolige schakelaar wilt aansluiten, is het belangrijk dat u weet welke draad welke functie vervult. De bruine draad is meestal de fasedraad en de zwarte schakeldraad is het schakeldraad. De blauwe draad bevindt zich in het lichtpunt waarop de lamp wordt aangesloten. Wanneer u de enkelvoudige schakelaar wilt gebruiken om een lamp in en uit te zetten, moet de fasedraad naar de lamp leiden en het schakeldraad moet naar de enkelvoudige schakelaar leiden. Zo kunt u een lichtschakelaar vervangen of led strips aansluiten.

  Tweepolige schakelaar aansluiten

  Als u een tweepolige schakelaar wilt aansluiten, is het belangrijk dat u weet welke draad welke functie vervult. De ene draad is de fasedraad en de andere draad is de neutrale draad. Wanneer u de tweepolige schakelaar wilt gebruiken om een lamp in en uit te schakelen of om een lichtkring aan te sturen, moet de fasedraad naar de lamp leiden en het neutrale schakeldraad moet naar de enkelvoudige schakelaar leiden. De tweepolige schakelaar wordt ook gebruikt voor elektrische schakeling. Wil je een tweede lamp bedienen? Voeg hier dan een zwarte draad aan toe.

  Ben je klaar met het aansluiten van de schakelaars? Zet dan het stroom weer aan en controleer of de stopcontacten en de schakelaars werken zoals het hoort.

  Wat is een aansluitschema voor een schakelaar?

  Een aansluitschema is een schema waarin de verschillende onderdelen van een elektrische of elektronische installatie staan afgebeeld. Het schema laat zien welke onderdelen met elkaar verbonden zijn en geeft ook informatie over de functie van ieder onderdeel. Denk hierbij aan de componenten, de signalisatie, verbindingen en het coderingssysteem.

  Het is erg belangrijk dat u het aansluit schema goed doorneemt voordat u begint met het aansluiten van enkelvoudige en/of tweepolige schakelaars. Op deze manier weet u precies welke onderdelen met elkaar verbonden moeten worden en kunt u eventuele fouten voorkomen.

  Hoe worden dimmers aangesloten?

  Dimmers worden gebruikt om het lichtniveau in een ruimte te regelen. Dit kan handig zijn wanneer u bijvoorbeeld sfeervolle verlichting wilt creëren of wanneer u het lichtniveau wilt aanpassen aan de tijd van de dag. Een dimmer wordt aangesloten op een tweepolige schakelaar omdat deze meer stroom vertrekkende draden nodig heeft.

  buitenverlichting tuin aansluiten
  {

  Erg tevreden! Nadat ik contact had opgenomen stond er binnen een uur een monteur voor de deur. Mijn storing kon direct verholpen worden.

  {

  Snelle service, goed geholpen en eerlijke prijzen. Ik kan Elektricien in de Buurt aan iedereen aanraden. Mijn meterkast is weer zo goed als nieuw!

  {

  Ik had problemen met mijn meterkast. Ik heb een afspraak gemaakt en de storing kon direct verholpen worden. Gelukkig viel de prijs ook nog mee!

  Ook een schakelaar aansluiten?

  Bent u benieuwd naar de kosten voor het aansluiten van een schakelaar? Neem vrijblijvend contact op!

  Mensen kiezen voor elektricien in de Buurt omdat:

  laagste prijs  Wij zijn dag en nacht voor u bereikbaar

  laagste prijs  Wij helpen u met alle verschillende elektra werkzaamheden

  laagste prijs  Wij hebben een speciale 24 uurs spoeddienst

  laagste prijs  Wij hanteren eerlijke tarieven

  Gratis Offerte Aanvragen

  Vraag gratis en vrijblijvend een offerte aan!

  Offerte

  Sleep bestanden hierheen of
  Max. bestandsgrootte: 4 GB.
   Call Now Button