fbpx

Stoppenkast vervangen

Snel en voordelig uw stoppenkast laten vervangen?

Wij staan voor u klaar!

Elektricien in de Buurt staat voor u klaar!

laagste prijs  24/7 Spoeddienst

laagste prijs  Meterkasten en groepenkasten vervangen

laagste prijs  Elektra laten aanleggen

laagste prijs  Direct uw storing opgelost 

Wat doet een stoppenkast?

In een stoppenkast zitten stoppen die ook wel smeltzekeringen worden genoemd. Deze stoppen beschermend de elektrotechnische installatie tegen overbelasting en kortsluiting. De stoppen zorgen ervoor dat er niet te veel stroom door een groep met apparaten gaat als er bijvoorbeeld tegelijkertijd te veel apparaten zijn ingeschakeld op een groep of als er kortsluiting heeft plaatsgevonden door een defect apparaat of kapotte bedrading.

Wat gebeurt er als de stoppen doorslaan?

Als er te veel stroom door de stop een bepaalde groep loopt, smelt het draadje in deze stop. De stroom wordt op dat moment verbroken en dan slaat de stop door. Deze stoppen komen voornamelijk nog voor in stoppenkasten van oudere woningen. In veruit alle nieuwbouwwoningen komt een moderne groepenkast terecht. Deze moderne groepenkast bieden naast meer veiligheid ook een verhoogd gebruiksgemak en beschikbaarheid van de installatie.

Een oude stoppenkast vervangen voor een nieuwe 

Meestal moeten in de oude woningen de stoppenkasten worden vervangen, omdat deze te weinig groepen hebben of verouderd is. Hierbij is het handig om een aantal zaken in het achterhoofd te houden:

  • Weet u het aantal groepen dat u nodigt hebt?
  • Wilt u zonnepanelen in de toekomst?
  • Hoeveel aardlekschakelaars hebt u nodig?
  • Hebt u 1 fase of 3 fase nodig?
  • Heeft uw woning een 3 fase aansluiting?

Al deze factoren zijn van invloed op hoe de meterkast eruit gaat zien. Een stoppenkast vervangen is een lastige klus. Het wordt afgeraden om dit zelf te doen. Een ervaren elektricien inschakelen is een veel betere optie. Zo weet u dat de stoppenkast op de juiste manier wordt vervangen en kan de veiligheid worden gewaarborgd.

Elektricien Alkmaar

Waarom de stoppenkast vervangen voor een groepenkast?

Een stoppenkast vervangen voor een groepenkast is niet verplicht. In sommige gevallen moet het wel gebeuren. Als een oude woning wordt gemoderniseerd, wordt er ook een hele nieuwe elektrische installatie geplaatst en zal ook de stoppenkast worden aangepakt. Als er nieuwe apparaten in huis komen, moet de stoppenkast ook worden uitgebreid of worden vervangen.

Een groot voordeel dat de groepenkast heeft tegenover de stoppenkast is dat het een stuk veiliger is. Een stoppenkast biedt voldoende bescherming, maar de kans dat er brand kan ontstaan door kortsluiting is bij de stoppenkast een stuk hoger. Daarnaast is een groepenkast makkelijker te gebruiken. Als het licht uitvalt bijvoorbeeld, gaat het inschakelen een stuk makkelijker bij een groepenkast dan bij een stoppenkast. Bij de groepenkast hoeft er alleen een schakelaar om te worden gezet en bij de stoppenkast moet er een stop worden vervangen, omdat een zekering is gesmolten en niet meer te gebruiken is.

oude stoppenkast vervangen

Waarom het belangrijk is om een stoppenkast te vervangen voor een groepenkast

Het vernieuwen van een stoppenkast is niet een zorg waar jij je druk over wilt maken. Toch is het extreem belangrijk om het te vervangen naar een groepenkast. Een stoppenkast dat defect is kan voor heel veel problemen zorgen. Zo kan er bijvoorbeeld kortsluiting veroorzaakt worden. De bedrading wordt te heet wat voor brand kan zorgen. Dit is een werkzaamheid waar elektriciens dagelijks mee in contact komen en wat ze met zo goed als geen problemen kunnen oplossen. Het vervangen van een stoppenkast wordt meestal gedaan na 15 tot 20 jaar. Na zoveel tijd functioneert het apparaat niet meer juist. In het verleden was het ook zo dat een aardlekschakelaar niet een verplichting was maar op het heden is dat wel zo.

 

stoppenkast vervangen door een elektricien

De reden waarom je je stoppenkast vervangt

Het kan natuurlijk zo zijn dat je stoppenkast nog prima werkt. Als dat zo is dan zou je niet per se het hoeven vervangen. Echter is dit niet de enige reden waarom je het zou moeten vervangen. Een andere reden zou kunnen zijn omdat je apparatuur aan gaat schaffen waarmee je stoppenkast niet geschikt zou kunnen zijn. Dit kan voor grootgebruikers zijn zoals een kookplaat, oven of koelkast. Grootgebruikers zet je aan met een perilex stekker wat ook weer gevolgen heeft voor een meterkast. Hetzelfde zou ook bijvoorbeeld kunnen gelden voor als je zonnepanelen installeert. Dan zou het ook zo kunnen zijn dat je groepenkast niet geschikt is. Dat geldt ook voor wanneer je een woning vernieuwd of gaat uitbreiden.

De andere reden is wanneer je geen ruimte meer hebt in je groepenkast vanwege dat er flink is uitgebreid sinds het begin van de bouw. In dit geval is het belangrijk om de gehele groepenkast te vervangen. Het is noodzakelijk om een groepenkast te vervangen wanneer een woning oud is. Vaak willen de mensen die een oude woning hebben niet overstappen naar een nieuwe groepenkast. Dit is omdat ze de oude groepenkast beter begrijpen. Het nadeel ervan is dat je best veel risico loopt. De normen van nu zijn namelijk nu strenger dan hoe het vroeger was. De aanwezigheid van een aardlekschakelaar is verplicht sinds het jaar 1975. Daarnaast mogen aardlekschakelaars van 500mA niet meer worden gebruikt en aardlekschakelaars van het type AC mag ook niet meer worden gebruikt. In huisinstallaties mag je maximaal 4 groepen achter een aardlekschakelaar aansluiten. Sinds 1 september 2005 is een hoofdschakelaar ook verplicht.

Wat je moeten weten voordat je een groepenkast gaat vervangen

Je hebt dus een nieuwe groepenkast nodig, waar begin je? De prijs is altijd handig om mee te beginnen. Het is namelijk zo dat de kostprijs van een groepenkast verschilt per huis. Zo wordt rekening gehouden met hoeveel stroom wordt verbruikt. De ene woning kan 4 groepen nodig hebben maar het huis daarnaast misschien 10 groepen. Je moet naar de kWh meter kijken. Wanneer de meter aangeeft dat je tussen de 220 en 230V nodig hebt, is een fase-1 groepenkast voldoende. Daarentegen wanneer je 380-400V ziet op de kWh meter, Zal je een fase-3 groepenkast vereisen. Je kan een fase-1 groepenkast herkennen door naar de onderkant te kijken. Als je 2 draadjes eruit ziet komen is het een fase-1 model. Wanneer je niet 2 maar 4 draden ziet, ben je in bezit van een fase-3 groepenkast.

De kosten variëren gebaseerd op 2 punten. Als eerste wordt dus gekeken of je een fase-1 of fase-3 meterkast nodig hebt. Daarnaast wordt gekeken of de woning in kwestie een hoog aantal groepen nodig heeft. Wanneer een woning 4 groepen nodig heeft kost het tussen de €360 en €560. Wanneer een woning 12 groepen bijvoorbeeld nodig heeft kunnen de kosten verschillen tussen de €750 en €880. Het is belangrijk dat je het laat doen door een elektricien dat je kan vertrouwen. Misschien heb een vriend of kennis dat zegt dat een bepaald bedrag te vertrouwen is. Ook kan je simpelweg naar de reviews kijken. Je zoekt dan naar een website van een bedrijf waar je geïnteresseerd in bent. Meestal laten ze meerdere reviews zien als ze te vertrouwen zijn. Daarnaast moet je erop letten dat de elektricien in kwestie genoeg ervaring heeft om al jou elektra zonder probleem aan te leggen.

oude stoppenkast vervangen
{

Erg tevreden! Nadat ik contact had opgenomen stond er binnen een uur een monteur voor de deur. Mijn storing kon direct verholpen worden.

{

Snelle service, goed geholpen en eerlijke prijzen. Ik kan Elektricien in de Buurt aan iedereen aanraden. Mijn meterkast is weer zo goed als nieuw!

{

Ik had problemen met mijn meterkast. Ik heb een afspraak gemaakt en de storing kon direct verholpen worden. Gelukkig viel de prijs ook nog mee!

Voordelig uw stoppenkast vervangen.

Uw stoppenkast laten vervangen zonder de hoofdprijs te betalen? Wij staan voor u klaar, dag en nacht!

Mensen kiezen voor elektricien in de Buurt omdat:

laagste prijs  Wij zijn dag en nacht voor u bereikbaar

laagste prijs  Wij helpen u met alle verschillende elektra werkzaamheden

laagste prijs  Wij hebben een speciale 24 uurs spoeddienst

laagste prijs  Wij hanteren eerlijke tarieven

Gratis Offerte Aanvragen

Vraag gratis en vrijblijvend een offerte aan!

Offerte

Sleep bestanden hierheen of
Max. bestandsgrootte: 4 GB.
    Call Now Button