fbpx

Kortsluiting

Wij verhelpen 95% van de gevallen direct!

Wij staan voor u klaar!

Elektricien in de Buurt staat voor u klaar!

laagste prijs  24/7 Spoeddienst

laagste prijs  Meterkasten en groepenkasten vervangen

laagste prijs  Elektra laten aanleggen

laagste prijs  Direct uw storing opgelost 

Kortsluiting snel verhelpen door onze ervaren elektriciens

Kortsluiting zorgt ervoor dat de elektriciteit in een woning niet meer gebruikt kan worden. In de meeste gevallen wordt de stroom niet in de hele woning uitgeschakeld, maar in een gedeelte van de woning. Voor sommige apparaten maakt het niet uit de elektriciteit even uit staat, maar dat is niet voor alle apparaten zo. Bij een koelkast, diepvries of cv-ketel is dit niet het geval. Als deze apparaten zonder stroom zitten, kan dit nare gevolgen hebben. In de praktijk kan het zelfs brand veroorzaken. Om deze reden wilt men dan dit zo snel mogelijk hebben opgelost. Hiervoor moet het apparaat dat de storing veroorzaakt worden opgespoord. Kortsluiting zelf oplossen is mogelijk, maar is best een lastige klus.

Kortsluiting vanuit de meterkast

In de meterkast zit de groepenkast. In deze groepenkast wordt elektriciteit over de verschillende groepen verdeeld. Dit maakt het mogelijk om in de hele woning elektrische apparaten te gebruiken. Normaliter gaat de stroomtoevoer in één richting. Bij kortsluiting is dit niet het geval. Stroomdraden van een elektrisch apparaat komen in dit geval in aanrakingen wat zorgt voor een verhoogde toevoer. Bij een verhoogde stroomtoevoer slaat de aardlekschakelaar om en valt de stroom uit. Dat de elektriciteit wordt uitgeschakeld is vanwege veiligheidsoverwegingen. De stroomtoevoer wordt dan tijdelijk in een woning stilgelegd.

Wat is kortsluiting precies?

Bij kortsluiting is de weerstand zo klein dat een hele hoge stroom door de elektriciteitskabels gaat lopen. In de praktijk wordt de weerstandswaarde zo klein doordat de twee polen van een stopcontact direct met elkaar verbonden raken, zonder dat er een elektrisch apparaat met weerstandswaarde is aangesloten. Het kan ook ontstaan als er wel een elektrisch apparaat is aangesloten, maar er alsnog een verbinding ontstaat tussen de twee polen. Dit komt omdat stroom de makkelijkste weg kiest en dus voornamelijk gaat lopen door de nieuwe verbinding zonder weerstand.

Het opsporen van kortsluiting

Kortsluiting neemt een aantal risico’s met zich mee en kan in het ergste geval brand veroorzaken. Om deze reden is de elektrische installatie in een woning te allen tijde beveiligd. Vroeger werd hiervoor een stop gebruikt die na de storing vervangen moest worden. Apparaten kunnen ook op zo een manier worden beveiligd. Tegenwoordig heeft elke woning wel zekeringautomaten. Deze zekeringautomaten gaan niet kapot, maar schakelen wel de stroom uit. Het detecteren van storingen bij een stop en een zekeringautomaat is makkelijk gedaan. Als de stop of zekeringautomaat niet meer werkt, is er sprake van kortsluiting. Het opsporen van de bron is een ander verhaal en is complexer. Het kan bijvoorbeeld zijn dat u na het aanleggen van buitenverlichting, problemen met elektra krijgt.

Kortsluiting laten verhelpen ?

Onze elektriciens staan 24/7 voor u klaar!

Z

95% Direct opgelost

Z

Ervaren elektriciens

Z

24/7 bereikbaar

Welke risico’s zijn er bij kortsluiting?

Wanneer je last hebt van een stroomstoring is het belangrijk om zo snel mogelijk de oorzaak te achterhalen. Er komen namelijk verschillende risico’s kijken bij kortsluiting die je natuurlijk het liefst wilt voorkomen.

Hieronder vind je een aantal verschillende risico’s. Ook vertellen we je hoe je kortsluiting kunt opsporen en in de toekomst kunt voorkomen. Lukt het niet? Schakel dan altijd een elektricien in die je hierbij kan helpen. 

Brand door kortsluiting

Bij kortsluiting gaat er een hele hoge stroom door de elektriciteitskabels lopen. Dit neemt verschillende risico’s met zich mee. Deze hoge stroom zorgt ervoor dat er veel warmte wordt gegenereerd. Het grootste risico hiervan is dat het brand kan veroorzaken. De warmte die gegenereerd wordt door de storing kan ervoor zorgen dat de draden smelten en in brand vliegen. Er zou ook een vlamboog kunnen ontstaan. Soms probeert men een kapotte stekker te repareren door deze met tape aan elkaar te plakken. Als de elektriciteitskabels dan warm worden bij kortsluiting kan de tape smelten of vlam vatten en voor brand zorgen. In deze situatie wordt het daarom aangeraden om de stekker te laten vervangen door een elektricien.

brand door kortsluiting
batterij kortsluiting

Ontplofte batterijen

Er kan ook kortsluiting ontstaan bij batterijen. In dit geval komen de plus- en minpool direct met elkaar in contact. Zonder een weerstandswaarde ertussen. De stroom en warmte zullen hier gaan oplopen. Als er kortsluiting is bij een batterij wordt deze heel warm en kan die gaan lekken. Dit kan zelfs resulteren in een ontploffing. Hierna zal de batterij niet meer werken. Als de batterij ontploft is dit heel gevaarlijk door de chemische stoffen van de batterij. Door de hittevorming kan er ook in het geval ook problemen bij een batterij brand ontstaan.

Andere gevolgen die een kortsluiting met zich mee kan brengen

Kortsluiting heeft gevolgen voor de stoppenkast en daarnaast komt er een groep zonder stroom te zitten. Als dit toevallig de koelkast of vriezer is bijvoorbeeld, is dit heel onhandig, omdat de producten dan niet meer gekoeld worden en wellicht weg moeten. Ook kan het ervoor zorgen dat apparaten beschadigd worden. Als draden in een apparaat smelten, is die niet meer bruikbaar en kan het weggegooid worden. Daarom is het altijd handig om voorzorgsmaatregelen te nemen om kortsluiting te voorkomen.

stroom uitval kortsluiting

Stappenplan voor het verhelpen van kortsluiting

Het is belangrijk om te weten wat te doen in het geval van kortsluiting. Al helemaal als het ervoor zorgt dat de koelkast en vriezer zonder stroom zitten. Het is dus ook een elektra probleem dat zo snel mogelijk moet worden opgelost. Voor de gemiddelde klusser kan het verhelpen van dit probleem best een klus zijn. Als de kortsluiting door een elektrisch apparaat wordt veroorzaakt, is de kortsluiting goed op te lossen. Als dit niet het geval is, wordt het niet aangeraden om zelfstandig de kortsluiting op te lossen. Een ervaren elektricien inschakelen wordt dan aangeraden.

Stap 1: bron van de kortsluiting opsporen

In de meeste gevallen is het een elektrisch apparaat dat dit veroorzaakt. Bij kortsluiting moet de groep van de doorgeslagen stop of automaat worden uitgeschakeld. Hierna moeten de stekkers van de apparaten op de betreffende groep uit het stopcontact worden gehaald. Nu moet de automaat weer worden ingeschakeld en de apparaten één voor één weer worden gekoppeld. Als de automaat weer omslaat, is de boosdoener gevonden.

Stap 2: apparaat herstellen of verwijderen

Als de boosdoener is opgespoord, is de elektriciteit al snel weer beschikbaar. Als een elektrisch apparaat de kortsluiting veroorzaakt, wordt het aangeraden om deze niet meer te gebruiken en weg te gooien. Als weggooien niet gewenst is, kan het ook worden gerepareerd door een reparateur. Als het defecte apparaat nog steeds gebruikt gaat worden, zal de stroom vaker uit gaan vallen.

Stap 3: het inschakelen van een expert

In de meeste gevallen is een elektrisch apparaat de boosdoener. Als dit niet het geval is, kan er een storing in de elektrische installatie zelf zitten die ervoor zorgt dat kortsluiting ontstaat. In dit geval wordt het altijd aangeraden om een expert in te schakelen die het probleem makkelijk en veilig opspoort en oplost.

{

Erg tevreden! Nadat ik contact had opgenomen stond er binnen een uur een monteur voor de deur. Mijn storing kon direct verholpen worden.

{

Snelle service, goed geholpen en eerlijke prijzen. Ik kan Elektricien in de Buurt aan iedereen aanraden. Mijn meterkast is weer zo goed als nieuw!

{

Ik had problemen met mijn meterkast. Ik heb een afspraak gemaakt en de storing kon direct verholpen worden. Gelukkig viel de prijs ook nog mee!

Direct uw stroomstoring oplossen?

Of het nu gaat om beschadigde kabels, problemen met een elektrisch toestel, wasmachine of ander apparaat. Het gevolg hiervan kan tot grote gevolgen leiden. Voorkom kortsluiting ten alle tijden door elektrische draden en andere zaken goed te controleren.

Wanneer kabels beschadigd zijn of het betreffde apparaat dat de storing veroorzaakt niet meer te redden is, is het noodzakelijk om deze te vervangen. U kunt rechtstreeks contact met ons opnemen als u hier hulp bij nodig heeft. Van het aanleggen van een nieuwe verbinding, stroomdraden renoveren of een kabel naar de groepenkast leggen, wij doen het!

 

Gratis Offerte Aanvragen

Vraag gratis en vrijblijvend een offerte aan!

Offerte

Sleep bestanden hierheen of
Max. bestandsgrootte: 4 GB.
    Call Now Button