fbpx

2 fase aansluiting

2 fase aansluiting laten aanleggen

Wij staan voor u klaar!

Elektricien in de Buurt staat voor u klaar!

laagste prijs  24/7 Spoeddienst

laagste prijs  Meterkasten en groepenkasten vervangen

laagste prijs  Elektra laten aanleggen

laagste prijs  Direct uw storing opgelost 

Vroeger was een 1-fase aansluiting de norm, maar tegenwoordig zien we steeds vaker 2-fase aansluitingen in de meterkasten. Bij een twee-fasen aansluiting wordt er gebruik gemaakt van twee draden in plaats van één. Deze aansluiting is bedoeld voor elektrische apparaten die veel energie verbruiken, zoals een elektrische kookplaat of vaatwasser. Als je wilt koken op deze apparaten is een juiste kookgroep nodig. Op deze pagina vertellen wij u alles over twee-fasen aansluitingen, welke aansluiting bij welk stopcontact hoort en wanneer je een elektricien moet inschakelen.

 

Wat is een 2-fasen aansluiting?

Een twee-fasen aansluiting is een elektrische aansluiting waarbij er gebruik wordt gemaakt van twee draden in plaats van één. Dit type aansluiting is bedoeld voor apparaten die veel energie verbruiken, zoals een elektrische kookplaat of vaatwasser. Twee-faseaansluitingen zijn dus sterker dan 1 fase aansluitingen en kunnen daardoor meer stroom aan. Het bepalen van het aantal fasen wordt gedaan aan de hand van de meterkast.

Componenten groepenkast

Hoe werkt een 2-fasen aansluiting?

Een twee-fasen aansluiting maakt gebruik van twee draden de fasedraad en één nuldraad. Deze draden lopen door de meterkast naar de elektrische apparaten. Wanneer u een twee fasen aansluiting in de meterkast heeft zult u twee groepen zien die gekoppeld zijn aan 1 schakelaar. Wanneer u alleen enkele groepen met ieder een eigen schakelaar ziet, heeft u een 1 fase aansluiting. Een twee fasen stopcontact wordt gekoppeld aan twee groepen en kan hierdoor meer stroom vervoeren dan een 1 fase aansluiting. Dat betekent dat de twee fasen aansluiting nodig is als u apparaten in huis wilt gebruiken die meer stroom verbruiken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een dubbele oven, een elektrische kookplaat, inductie kookplaat of een keramische kookplaat.

laadpaal groepenkast
Hoeveel groepen bij een groepenkast samenstellen

Wanneer heb ik een 2-fasen aansluiting nodig?

Een twee-fasen aansluiting is bedoeld voor elektrische apparaten die veel energie verbruiken. Wanneer u een apparaat in huis heeft dat meer stroom nodig heeft dan een normale enkele fase aansluiting kan leveren, is een twee-fasen aansluiting de oplossing. Twee-fasen aansluitingen kunnen namelijk meer stroom leveren dan een enkele fase aansluiting. Als u toch de apparaten op een enkele fase aansluiting gaat gebruiken kan dit voor kortsluiting zorgen en in het ergste geval kan dit brand in uw meterkast veroorzaken. Het energieverbruik van een dubbele oven of een elektrische kookplaat licht namelijk hoger dan 3,6 Kilowatt en dat is niet waar een 1-fase aansluiting voor bedoeld is. Twijfelt u of u een twee fasen stopcontact nodig heeft voor uw woning of de apparaten in huis? Of gaat u een nieuwe apparaat aansluiten? Neem dan contact met ons op zodat we u kunnen helpen!

2-fase aansluiting is geen krachtstroom

Wanneer u twee-fasen aansluiting met krachtstroom gaat vergelijken, lijken deze twee sterk op elkaar. Twee-fasen aansluitingen en krachtstroom zijn namelijk beide bedoeld voor apparaten die veel stroom nodig hebben zoals een fasen kookplaat. Ook hebben de apparaten die op de 2 fasen aansluiting worden aangesloten hetzelfde soort stekker, de perilex stekker, zou je denken? Toch is er een groot verschil tussen 2 fasen aansluitingen en de 3 fasen aansluiting. De 2-fasen perilex maken gebruik van twee nuldraden twee fase draden en één aardedraad. De verwarring komt waarschijnlijk doordat u bij krachtstroom ook een perilex stopcontact gebruikt. Echter heeft de perilex stekker van krachtstroom juist weer 3 fasedraden, één nuldraad en één aardedraad. Wanneer er 3 fasedraden gebruikt worden, spreken we pas van krachtstroom en een 3 fasen aansluiting. 2 fasen aansluitingen zijn dus niet hetzelfde als krachtstroom. Deze soort wordt vaak gebruikt bij zwaardere apparaten zoals een jacuzzi of een sauna. Een drie fasen aansluiting is een stuk ingewikkelder aan te sluiten dan een tweedelige stroomaansluiting, maar wordt vaak op een kookplaat aangesloten of een inductie fornuis. Voordat er gekeken kan worden welke aansluiting u heeft, moet de stroom uitgezet worden en de groepenkast spanning vrij zijn. Daarna kunnen eventuele losse aders zichtbaar gemaakt worden en kunnen er nieuwe verbindingen gemaakt worden.

Bel ons op 085 019 2210

wat is een 2 fase aansluiting
{

Erg tevreden! Nadat ik contact had opgenomen stond er binnen een uur een monteur voor de deur. Mijn storing kon direct verholpen worden.

{

Snelle service, goed geholpen en eerlijke prijzen. Ik kan Elektricien in de Buurt aan iedereen aanraden. Mijn meterkast is weer zo goed als nieuw!

{

Ik had problemen met mijn meterkast. Ik heb een afspraak gemaakt en de storing kon direct verholpen worden. Gelukkig viel de prijs ook nog mee!

Hoe weet ik of ik 2-fasen aansluiting heb?

Wanneer u 2-fasen aansluiting in huis wilt gaan gebruiken, moet u eerst checken of er in de meterkast twee losse fasen zitten. Wanneer u twijfelt of er twee fasen groepen in de meterkast zitten kunt u dit op twee manieren controleren. Controleer eerst of er een perilex stekker bij het apparaat hoort die op 2 groepen aangesloten moeten worden. Heeft het apparaat geen perilex stekker, maar een normale stekker? Dan heeft u geen 2-fasen aansluiting nodig. Ten tweede kunt u de twee fase groepen in de meterkast controleren door de 2-fasen schakelaars om te schakelen. Wanneer er geen licht brandt, zitten de twee fase groepen niet in de meterkast en heeft u geen juiste aansluiting. Heeft u 2-fasen aansluiting en wilt u dit gaan gebruiken? Dan is het ook belangrijk dat u een perilex stopcontact heeft. In de meeste huizen zijn de perilex stopcontacten al aanwezig, maar in sommige huizen is dat nog niet. Neem dan contact met ons op zodat wij u zo snel mogelijk kunnen voorzien van een perilex stopcontact.

Waarom een perilex aansluiting?

Een perilex aansluiting is een stekker die speciaal ontworpen is voor twee fase aansluitingen. De 2-fase stekkers zijn namelijk anders dan normale stekkers. 2-fase stekkers hebben drie polen in plaats van twee, namelijk twee fasedraden, één nuldraad en één aardedraad. Wanneer u 2-fase stroom wilt gebruiken, moet u dus over een perilex stopcontact of perilex wandcontactdoos beschikken met dezelfde soort perilex stekker. Wanneer u twee fase stroom gaat gebruiken met een normaal stopcontact of normale stekker, kan dit leiden tot kortsluiting en in het ergste geval brand. 2-fasen aansluiting is namelijk bedoeld voor apparaten die meer stroom nodig hebben dan een normale enkele fase aansluiting kan leveren. Wanneer u twijfelt of uw apparaat 2-fase stroom nodig heeft, neem dan contact met ons op. Dan kunne wij voor u een perilex aansluiten en ben je verzekerd van de juiste type aansluiting. U kunt altijd een elektricien inschakelen voor dit soort zaken.

Gratis Offerte Aanvragen

Vraag gratis en vrijblijvend een offerte aan!

Offerte

Sleep bestanden hierheen of
Max. bestandsgrootte: 4 GB.
    Call Now Button