fbpx

3 Fase aansluiting

Ook een 3 fase aansluiting nodig?

Wij staan voor u klaar!

Elektricien in de Buurt staat voor u klaar!

laagste prijs  24/7 Spoeddienst

laagste prijs  Meterkasten en groepenkasten vervangen

laagste prijs  Elektra laten aanleggen

laagste prijs  Direct uw storing opgelost 

Ook een 3 fase aansluiting laten aanleggen?

Er bestaan verschillende aansluitingen voor stroom. De aansluiting bestaat uit een verbinding van kabels tussen uw binneninstallatie, de meter en het elektriciteitsnet. De hoeveelheid Ampère elektriciteit die door de aansluiting kan, wordt bepaalt door de zwaarte van de aansluiting.

Stroom

Het gaat bij elektriciteit om de maximaal toegelaten stroomsterkte. Deze maximale stroomsterkte wordt begrensd door zekeringen met een bepaalde doorlaatwaarde. Er wordt een verschil gemaakt tussen een 1 fase aansluiting en een 3 fase aansluiting.

1 Fase aansluiting

Veel huizen zijn aangesloten op het elektriciteitsnet via een 1 fase aansluiting. Bij een 1 fase aansluiting komt een elektriciteitskabel met twee draden de meterkast binnen. Dit zijn de fasedraad en de nuldraad. De spanning op de stopcontacten is het verschil tussen de fasedraad en de nuldraad. Als u een 1 fase groepenkast hebt in de meterkast dan staat er 220/230V op de elektriciteitsmeter. Op de factuur van de energieleverancier is de 1 fase aansluiting te herkennen als 1×25/1x30A.

3 Fase aansluiting

Bij een 3 fase aansluitingen komen er drie fasedraden die allemaal 230 V zijn uw meterkast binnen. Daarnaast komt er ook een nuldraad binnen. De 3 fase aansluiting is een grotere aansluiting dan de 1 fase aansluiting en levert een groter vermogen. Het is handig voor als u apparaten hebt met een hoger energieverbruik. Hierbij kunt u denken aan een keramische kookplaat, sauna of in het geval dat er zonnepanelen zijn die elektriciteit terugleveren aan het net. Een 3 fase aansluiting is vooral nodig als een leverancier of installateur adviseert om een krachtstroom aan te leggen. Bij een 3 fasen groepenkast staat er 3 x 220/230V of 380/400V op de elektriciteitsmeter. In totaal komen er dus vier draden uit de onderkant van de groepenkast: de drie fasedraden en de nuldraad.

3 fase aansluiting

Wat is krachtstroom?

Krachtstroom wordt ook wel draaistroom genoemd. Krachtstroom is nodig voor apparaten die meer spanning vragen dan de standaard 230 volt en meer elektriciteit verbruiken. Hierbij kan bijvoorbeeld worden gedacht aan zware machines. Zo een krachtstroom aansluiting moet door een installateur worden aangelegd. Hiervoor moet de woning of het pand een 3 fase aansluiting hebben. Er staat 400 volt tussen de fases bij een 3 fase aansluiting. Nadat de installateur de krachtstroom heeft aangelegd, kunnen er apparaten met een zeer hoog energieverbruik worden gebruikt. Krachtstroom is eigenlijk bijna nooit nodig in woonhuizen. Dit komt doordat huishoudelijke apparatuur vaak niet geschikt is voor krachtstroom. Het wordt daarom geadviseerd om alleen krachtstroom laten aanleggen op advies van een installateur.

krachtstroom voor de 3 fase aansluiting

Een 1 fase groepenkast en 3 fase groepenkast

Het is belangrijk om een groepenkast te kiezen die bij uw huidige situatie past, maar het is ook belangrijk om ervoor te zorgen dat de groepenkast over 15 jaar bij uw situatie past.

3 fase aansluiting abb

3 fase groepenkast

3 fase groepenkasten komen vaak voor in fabrieken en kantoren. Kiezen voor een 3 fase groepenkast is het best als de elektrische apparaten gelijktijdig meer dan 8000 watt verbruiken. Een aantal voorbeelden van zulke apparaten zijn: een bubbelbad, een elektrische kookplaat en een grote oven. Om deze reden wordt een 3 fase aansluiting ook wel krachtstroom genoemd. Er dient gebruik te maken van een krachtgroep als er elektrische apparaten tussen zitten met een vermogen tussen 7,4 kWh en 11,4 kWh. Krachtgroepen mogen alleen maar in 3 fase groepenkasten worden toegepast. Krachtgroepen zijn 4-polig en dus 4 modules breed.

Wat zit er een 3 fase groepenkast?

Net als 1 fase groepenkasten hebben 3 fase groepenkasten 2-polige aardlekschakelaars. Er moeten per 1 aardlekschakelaar 4 installatieautomaten worden geplaatst. De hoofdschakelaar is een ander verhaal. In een 3 fase groepenkast zit een 4-polige hoofdschakelaar die 4 modules breed is. Net als in een 1 fase groepenkast zijn de aardlekschakelaars twee modules breed. Een 4-polige hoofdschakelaar is bedoeld voor 3 fasedraden en een nuldraad en is dus 4-polig.

Waaraan herken je een 3 fase groepenkast

Er is sprake van een 3 fase groepenkast als:

 • Er 4 draden aan de onderkant van de groepenkast komen.
 • Er 3×220/230V op de kWh-meter af te lezen is.
 • Er 380/400V af te lezen is op de kWh-meter.

1 fase groepenkast

1 fase groepenkasten zie je veel voorkomen in woonhuizen, omdat het geschikt is voor de meeste huishoudelijke apparaten. Er wordt altijd een 2-polige hoofdschakelaar in een 1 fase groepenkast geplaatst. Ook de aardlekschakelaars zijn altijd 2-polig. Beide componenten worden ook wel als 2P aangeduid en zijn twee modules breed. Als de aangesloten apparaten tegelijkertijd minder verbruiken dan het maximale vermogen, wat voor een 1 fase aansluiting 8000 watt is, volstaat een 1 fase groepenkast.

Waaraan herken je een 1 fase groepenkast?

Een 1 fase groepenkast is makkelijk te achterhalen door te kijken naar de kWh-meter. Als er 220/230V op de kWh-meter staat, is er sprake van een 1 fase groepenkast. Als er geen kWh-meter is, kan er aan de hand van het aantal draden dat aan de onderkant van de groepenkast uitkomt, worden bepaald om welke groepenkast het gaat. Als er twee draden onder de groepenkast uitkomen, is het een 1 fase groepenkast. Als vier draden aan de onderkant van de groepenkast komen, is er sprake van een drie fase groepenkast.

1 fase aansluiting abb

Algemene tips voor een 3 fase aansluiting

 • Apparaten met een vermogen dat hoger is dan 2000 watt moeten achter een apart installatieautomaat worden geplaatst.
 • Het is sinds 2005 verplicht om een hoofdschakelaar in elke groepenkast te plaatsen.
 • Er mogen achter een enkele aardlekschakelaar maximaal 4 groepen worden geplaatst.
 • Het is verplicht om alle stopcontacten te beveiligen door een aardlekschakelaar.
 • Bij twijfel wordt het altijd aangeraden om contact op te nemen met een gecertificeerde elektricien.

Een aantal feitjes over groepenkasten

 • In een 1 fase groepenkast mag geen 4-polige aardlekschakelaar worden geplaatst. Dit component is 4 modules breed en wordt in 3 fase groepenkasten toegepast.
 • De kWh-meters in 1 fase groepenkasten zijn 1 module breed. In 3 fase groepenkasten zijn deze kWh-meters 4 modules breed.
 • Er zit standaard een 2-polige hoofdschakelaar in een 1 fase groepenkast zit.
 • De overspanningsbeveiliging is in een 1 fase groepenkast 2-polig en in een 3 fase groepenkast is deze 4-polig.
{

Erg tevreden! Nadat ik contact had opgenomen stond er binnen een uur een monteur voor de deur. Mijn storing kon direct verholpen worden.

{

Snelle service, goed geholpen en eerlijke prijzen. Ik kan Elektricien in de Buurt aan iedereen aanraden. Mijn meterkast is weer zo goed als nieuw!

{

Ik had problemen met mijn meterkast. Ik heb een afspraak gemaakt en de storing kon direct verholpen worden. Gelukkig viel de prijs ook nog mee!

3 Fase aansluiting laten aanleggen?

Een 3 fase aansluiting nodig? Wij staan voor u klaar, dag en nacht!

Mensen kiezen voor elektricien in de Buurt omdat:

laagste prijs  Wij zijn dag en nacht voor u bereikbaar

laagste prijs  Wij helpen u met alle verschillende elektra werkzaamheden

laagste prijs  Wij hebben een speciale 24 uurs spoeddienst

laagste prijs  Wij hanteren eerlijke tarieven

Gratis Offerte Aanvragen

Vraag gratis en vrijblijvend een offerte aan!

Offerte

Sleep bestanden hierheen of
Max. bestandsgrootte: 2 GB.
  Call Now Button