fbpx

Hoeveel watt per groep heb je nodig?

Alle apparaten in een huis kunnen niet zomaar op één groep worden aangesloten. Als dit wel het geval was zou er kortsluiting ontstaan. Er zijn meerdere groepen nodig om al het vermogen van alle apparaten te verdelen.

Elektricien in de Buurt BLOG

Hoeveel wat per groep

Hoeveel watt kan er op één groep?

3500 Watt is de standaard en een handige vuistregel voor de hoeveelheid stroom die door één groep gaat. Als er een meer precieze waarde nodig is, moet er onderscheid worden gemaakt tussen 220 en 230 Volt. Er mag maximaal 16 Ampère door aan stroom door één groep lopen. Het vermogen kan worden uitgerekend met behulp van de spanning en de stroom. De stroom wordt dan vermenigvuldigt met de spanning. Bijvoorbeeld 16 Ampère keer 220 Volt. De uitkomst hiervan is 3520 Watt. Deze waarde ligt dicht bij de waarde van de vuistregel. Bij de berekening met 230 Volt is de uitkomst 3680 Watt, wat ook wel in de buurt komt van de standaard. Een grotere spanning betekent dus ook een groter vermogen. Er kan echter niet meer worden gebruikt dan deze waarde, omdat met een te hoge spanning het maximale vermogen overschreden kan worden. In de praktijk kan dit voor problemen zorgen. Het beste is dus om de vuistregel van 3500 Watt aan te houden.

 

Hoeveel Watt wordt er in een kamer verbruikt?

Het is altijd handig om te weten hoeveel Watt er per kamer wordt verbruikt, want met deze informatie kan worden bepaald hoeveel apparaten er op één groep kunnen worden aangesloten. De vuistregel voor het maximale aantal Watt dat op één groep kan is dus 3500 Watt. Voor ruimtes, zoals de keuken, de woonkamer, de huiskamer, het kantoor en de slaapkamer zijn ruimtes waarbij het nodig is om deze informatie te achterhalen. De keuken bijvoorbeeld. Als er elektrisch wordt gekookt, is er een drie-fase aansluiting nodig. Dit is nodig, omdat zo een soort kookplaat meer vermogen verbruikt dan één groep kan leveren. Naast een elektrische kookplaat, verbruikt een oven ook veel vermogen. Sommige ovens worden aangesloten op een eigen groep en sommige ovens verbruiken minder vermogen, waardoor het niet nodig is om deze aan te sluiten op een eigen groep. Hetzelfde geldt voor een magnetron. Het verbruik van een vaatwasser is ongeveer 2000 Watt tot 2500 Watt, wat hoog is. Op deze groep kunnen er dan niet nog andere grote apparaten worden aangesloten. In het geval dat er een Quooker of een waterboiler wordt gebruikt, geldt hetzelfde voor een vaatwasser.

 

Hoeveel Watt gebruiken verschillende apparaten in huis?

Apparaten zoals een vriezer of koelkast verbruiken niet veel vermogen. Deze apparaten kunnen dus op andere groepen worden aangesloten, mits er niet te veel apparaten op één groep worden aangesloten. Ook in de slaapkamer en woonkamer staat minder grote apparaten, waardoor deze kamers genoeg hebben aan één groep. Een moment van aandacht is een airco. Als een slaapkamer of een kantoor bijvoorbeeld een airco bevat, kunnen er niet nog grote apparaten op deze groep worden aangesloten, omdat een airco al een verbruik heeft van 2200 Watt of meer. Tot slot kunnen wasdrogers en wasmachines ook beter op een aparte groep worden aangesloten. Het is beter om te veel groepen te hebben dan te weinig, omdat de zekering doorslaat als het vermogen van een groep wordt overschreden.

Gratis Offerte Aanvragen

Vraag vrijblijvend een offerte aan. Liever direct een medewerker spreken? Dat kan!

Bel ons op 085 019 2210

Offerte

Sleep bestanden hierheen of
Max. bestandsgrootte: 4 GB.

    Call Now Button