fbpx

Offerte aanvragen

Vraag vrijblijvend een offerte aan.

Voor alle elektra diensten.

Elektricien in de Buurt staat voor u klaar!

laagste prijs  24/7 Spoeddienst

laagste prijs  Meterkasten en groepenkasten vervangen

laagste prijs  Elektra laten aanleggen

laagste prijs  Direct uw storing opgelost 

Ook een 3 fase aansluiting laten aanleggen?

Er bestaan verschillende aansluitingen voor stroom. De aansluiting bestaat uit een verbinding van kabels tussen uw binneninstallatie, de meter en het elektriciteitsnet. De hoeveelheid Ampère elektriciteit die door de aansluiting kan, wordt bepaalt door de zwaarte van de aansluiting.

Stroom

Het gaat bij elektriciteit om de maximaal toegelaten stroomsterkte. Deze maximale stroomsterkte wordt begrensd door zekeringen met een bepaalde doorlaatwaarde. Er wordt een verschil gemaakt tussen een 1 enkele fase aansluiting en een 3 fase aansluiting.

1 Fase aansluiting

Veel huizen zijn aangesloten op het elektriciteitsnet via een enkele fase aansluiting. Bij een 1 fase aansluiting komt een elektriciteitskabel met twee draden de meterkast binnen. Dit zijn de fasedraad en de nuldraad. De spanning op de stopcontacten is het verschil tussen de fasedraad en de nuldraad. Als u een 1 fase groepenkast hebt in de meterkast dan staat er 220/230V op de elektriciteitsmeter. Op de factuur van de energieleverancier is de enkele fase aansluiting te herkennen als 1×25/1x30A.

3 Fase aansluiting

Bij een 3 fase aansluitingen komen er drie fasedraden die allemaal 230 V zijn uw meterkast binnen. Daarnaast komt er ook een nuldraad binnen. De 3 fase aansluiting is een grotere aansluiting dan de 1 fase aansluiting en levert een groter vermogen. Het is handig voor als u apparaten hebt met een hoger energieverbruik. Hierbij kunt u denken aan een keramische kookplaat, sauna of in het geval dat er zonnepanelen zijn die elektriciteit terugleveren aan het net. Een klein aantal zonnepanelen kun je aansluiten hierop.  3 fase is vooral nodig als een leverancier of installateur adviseert om een krachtstroom aan te leggen. Bij een 3 fasen groepenkast staat er 3 x 220/230V of 380/400V op de elektriciteitsmeter. In totaal komen er dus vier draden uit de onderkant van de meterkast: de drie fasedraden en de nuldraad.

3 fase aansluiting

Wat is krachtstroom?

Krachtstroom wordt ook wel draaistroom genoemd. Krachtstroom is nodig voor apparaten die meer spanning vragen dan de standaard 230 volt en meer elektriciteit verbruiken. Hierbij kan bijvoorbeeld worden gedacht aan zware machines. Zo een krachtstroom aansluiting moet door een installateur worden aangelegd. Hiervoor moet de woning of het pand een 3 fase aansluiting hebben. Er staat 400 volt tussen de fases bij een 3 fase aansluiting. Nadat de installateur de krachtstroom heeft aangelegd, kunnen er apparaten met een zeer hoog energieverbruik worden gebruikt. Krachtstroom is eigenlijk bijna nooit nodig in woonhuizen. Dit komt doordat huishoudelijke apparatuur vaak niet geschikt is voor krachtstroom. Het wordt daarom geadviseerd om alleen krachtstroom laten aanleggen op advies van een installateur.

krachtstroom voor de 3 fase aansluiting

Een enkele fase aansluiting en 3 fase aansluiting

Het is belangrijk om een groepenkast te kiezen die bij uw huidige situatie past, maar het is ook belangrijk om ervoor te zorgen dat deze over 15 jaar nog bij uw situatie past.

3 fase aansluiting abb

3 fasen aansluiting

Deze komen vaak voor in fabrieken en kantoren. Kiezen voor een 3 fase meterkast is het best als de elektrische apparaten gelijktijdig meer dan 8000 watt verbruiken. Een aantal voorbeelden van zulke apparaten zijn: een bubbelbad, een elektrische kookplaat en een grote oven. Om deze reden wordt een 3 fase aansluiting ook wel krachtstroom genoemd. Er dient gebruik te maken van een krachtgroep als er elektrische apparaten tussen zitten met een vermogen tussen 7,4 kWh en 11,4 kWh. Krachtgroepen mogen alleen maar in 3 fase modellen worden toegepast. Krachtgroepen zijn 4-polig en dus 4 modules breed.

Wat zit er een 3 fasen aansluiting?

Net als enkele fase, hebben 3 fase een 2-polige aardlekschakelaars. Er moeten per 1 aardlekschakelaar 4 installatieautomaten worden geplaatst. De hoofdschakelaar is een ander verhaal. In een 3 fase model zit een 4-polige hoofdschakelaar die 4 modules breed is. Net als in een enkele fase variant zijn de aardlekschakelaars twee modules breed. Een 4-polige hoofdschakelaar is bedoeld voor 3 fasedraden en een nuldraad en is dus 4-polig.

Waaraan herken je een 3 fasen aansluiting

Er is sprake van een 3 fase groepenkast als:

 • Er 4 draden aan de onderkant van de groepenkast komen.
 • Er 3×220/230V op de kWh-meter af te lezen is.
 • Er 380/400V af te lezen is op de kWh-meter.

1 fase groepenkast

1 fase model zie je veel voorkomen in woonhuizen, omdat het geschikt is voor de meeste huishoudelijke apparaten. Er wordt altijd een 2-polige hoofdschakelaar in een enkele fase groepenkast geplaatst. Ook de aardlekschakelaars zijn altijd 2-polig. Beide componenten worden ook wel als 2P aangeduid en zijn twee modules breed. Als de aangesloten apparaten tegelijkertijd minder verbruiken dan het maximale vermogen, wat voor een enkele fase aansluiting 8000 watt is, volstaat een 1 fase groepenkast.

Waaraan herken je een 1 fase groepenkast?

Een 1 fasen optie is makkelijk te achterhalen door te kijken naar de kWh-meter. Als er 220/230V op de kWh-meter staat, is er sprake van een 1 fase model. Als er geen kWh-meter is, kan er aan de hand van het aantal draden dat aan de onderkant van de groepenkast uitkomt, worden bepaald om welke groepenkast het gaat. Als er twee draden onder de groepenkast uitkomen, is het een 1 fase groepenkast. Als vier draden aan de onderkant van de groepenkast komen, is er sprake van een drie fase groepenkast.

1 fase aansluiting abb

Algemene tips voor een 3 fase aansluiting

 • Apparaten met een vermogen dat hoger is dan 2000 watt moeten achter een apart installatieautomaat worden geplaatst.
 • Het is sinds 2005 verplicht om een hoofdschakelaar in elke groepenkast te plaatsen.
 • Er mogen achter een enkele aardlekschakelaar maximaal 4 groepen worden geplaatst.
 • Het is verplicht om alle stopcontacten te beveiligen door een aardlekschakelaar.
 • Bij twijfel wordt het altijd aangeraden om contact op te nemen met een gecertificeerde elektricien.

Een aantal feitjes over groepenkasten

 • In een 1 fase groepenkast mag geen 4-polige aardlekschakelaar worden geplaatst. Dit component is 4 modules breed en wordt in 3 fase groepenkasten toegepast.
 • De kWh-meters in 1 fase groepenkasten zijn 1 module breed. In 3 fase groepenkasten zijn deze kWh-meters 4 modules breed.
 • Er zit standaard een 2-polige hoofdschakelaar in een 1 fase groepenkast zit.
 • De overspanningsbeveiliging is in een 1 fase groepenkast 2-polig en in een 3 fase groepenkast is deze 4-polig.
{

Erg tevreden! Nadat ik contact had opgenomen stond er binnen een uur een monteur voor de deur. Mijn storing kon direct verholpen worden.

{

Snelle service, goed geholpen en eerlijke prijzen. Ik kan Elektricien in de Buurt aan iedereen aanraden. Mijn meterkast is weer zo goed als nieuw!

{

Ik had problemen met mijn meterkast. Ik heb een afspraak gemaakt en de storing kon direct verholpen worden. Gelukkig viel de prijs ook nog mee!

3 Fase aansluiting laten aanleggen?

Of u nu een nieuwe aansluiting nodig heeft voor een perilex stekker zodat u een inductie fornuis kan gebruiken, of een elektricien nodig heeft die de meterkast verbindt met de juiste apparatuur. Een elektrische warmtepomp, meer vermogen nodig of de aansluiting verzwaren, wij kunnen u helpen!

Wij zorgen ervoor dat meer vermogen leveren geen enkel probleem meer is. Uw oude stoppenkast vervangen en de benodigde materialen installeren, wij weten exact wat er nodig is. Uiteraard kijken wij naar wat de leverancier adviseert om hier op de juiste manier op in te spelen.

Grotere aansluitingen kunnen handig zijn zodat bijvoorbeeld een perilex stopcontact naar behoren kan werken.  Heeft u krachtstroom nodig, dan kunnen wij dat combineren! Hierbij werken wij nauwkeurig zodat gevaarlijke situaties voorkomen worden.

Vraag gratis en vrijblijvend een offerte aan. Wij zullen u adviseren over een aparte groep, type aansluiting dat u nodig heeft, fase hoofdschakelaar of wat u het beste kunt doen wanneer u een elektrische auto wilt aansluiten op het stroomnetwerk.

Gratis Offerte Aanvragen

Vraag gratis en vrijblijvend een offerte aan!

Offerte

Sleep bestanden hierheen of
Max. bestandsgrootte: 4 GB.
  Call Now Button