fbpx

Wat is een 2 fase aansluiting?

Elektra begrippen

wat is een 2 fase aansluiting

De meterkast en het gehele netwerk van elektra bestaat uit veel verschillende onderdelen. Zo zijn er groepen, schakelaars en verschillende aansluitingen. Hierbij kent iedereen wel de bekende 1 fase aansluiting en de 3 fase aansluiting, maar er blijkt ook een 2 fase aansluiting te bestaan. Weet je niet wat dit is? Geen probleem, er zijn veel mensen die geen verstand hebben van deze zaken. Gelukkig wordt hier wel alles duidelijk voor je uitgelegd.

 

Wat is een 2 fase aansluiting?

Wanneer er met behulp van een automaat in de meterkast, twee losse fasen aan elkaar worden gekoppeld, kan je gebruik maken van de term 2 fasen. Dit wordt veelal gebruikt in keukens waar er gebruik wordt gemaakt van een elektrische oven. Dit komt omdat de stroomvraag hierbij erg hoog is en door twee fasen te koppelen aan elkaar kan je deze vraag wel tegemoet komen. Bij een 2 fase aansluiting wordt ook vaak gedacht aan krachtstroom, maar dit is onterecht. Hoewel er hierbij ook gebruik wordt gemaakt van een speciale perilex stekker, is deze stekker toch wat anders. Bij een 2 fase aansluiting heb je namelijk twee fasedraden, twee nuldraden en een aardedraad. Bij een 3 fase aansluiting heb je drie fasedraden, één nuldraad en een aardedraad. Een 3 fase aansluiting is dan dus wel krachtstroom. Aan een 3 fase aansluiting kom je niet zomaar, maar een 2 fase aansluiting kan een elektricien simpel voor je aanleggen.

 

Hoe herken je een 2 fase aansluiting?

Als je wilt weten of je meterkast of een 2 of 3 fase aansluiting beschikt, moet je naar de groepen kijken. Als er alleen maar losse groepen zijn die allemaal een eigen schakelaar hebben, dan kan je spreken van een 1 fase aansluiting. Als er twee groepen met elkaar verbonden zijn die samen een schakelaar delen, dan kan je spreken over een 2 fase aansluiting. Ook kan je een 2 fase aansluiting herkennen aan de twee fasedraden, twee nuldraden en de aardedraad.

 

Hoe sluit je een 2 fase aansluiting aan?

Een 2 fase aansluiting is niet iets wat je simpel kan aansluiten, hiervoor is belangrijke kennis en ervaring nodig. Voor het aansluiten van alle soorten fasen aansluitingen is het aan te raden om een elektricien in te schakelen die dit deskundig en veilig kan doen. Met behulp van een elektricien zorg je ervoor dat het netwerk van elektra goed blijft functioneren zonder dat er regelmatig stroomstoringen ontstaan.

Direct een elektricien nodig?

Wij helpen u met alle elektra werkzaamheden

95% Direct opgelost

Dag en nacht bereikbaar

Meterkast vervangen

Storingsdienst

Gratis Offerte Aanvragen

Vraag gratis en vrijblijvend een offerte aan!

Liever direct een medewerker spreken?

Offerte

Sleep bestanden hierheen of
Max. bestandsgrootte: 4 GB.
    Call Now Button