fbpx

Wat is Ampere?

Elektra begrippen

wat is een stopcontact

Ampère is de eenheid voor stroomsterkte, de naam ampère komt van een franse natuurlijk kundige genaamd André-Marie Ampère. De betekenis van de naam is gebaseerd op de kracht van het magneetveld dat heerst rondom een stroomkabel. Wanneer er sprake is van een gesloten stroomkring dan stroomt de lading van het ene naar het andere punt. De stroomsterkte is de hoeveelheid elektrische lading die per seconde door de draad beweegt.

 

Elektriciteit

Wanneer je met elektriciteit gaat werken is de stroomsterkte erg belangrijk, al helemaal als je aan de slag gaat met de groepenkast. Je moet dit weten omdat een groep in de groepenkast alleen een vooraf vastgestelde stroomsterkte aankan. Wanneer de stroomsterkte namelijk hoger of lager is springt de stop eruit, je hebt dan een stroomstoring en kunt dan dus geen gebruik maken van de elektra. Het is dus altijd belangrijk om rekening te houden met het limiet aan stroomsterkte in een groepenkast.

 

Grootverbruikers

Bij grootverbruikers moet je ook rekening houden met de limiet van de stroomsterkte. Zij kunnen er namelijk ook voor zorgen dat de stoppen doorslaan omdat ze te veel stroom kunnen vragen. Bij grootverbruikers moet je denken aan bijvoorbeeld wasmachines, drogers, vaatwassers.

 

Vermogen berekenen met ampère

Met ampère is het heel makkelijk om het vermogen van een apparaat te berekenen. Het is dan wel belangrijk dat je hierbij rekening houdt dat je de spanning en de stroomsterkte van het apparaat nodig hebt. De spanning van het apparaat wordt uitgedrukt in volt maar de stroomsterkte in ampère. Om de spanning van een wasmachine te berekenen moet je weten wat de stroomsterkte is, in het geval van een wasmachine is dit 10 ampère. Het vermogen van een wasmachine is dan 10 x 230 Watt, wanneer je dit uitrekent kom je dus op 2.300 watt voor een wasmachine. Een groepenkast kan 3.680 Watt aan, dit betekend dus dat je naast de wasmachine nog wat kleine apparaten aan kunt sluiten.

Direct een elektricien nodig?

Wij helpen u met alle elektra werkzaamheden

95% Direct opgelost

Dag en nacht bereikbaar

Meterkast vervangen

Storingsdienst

Gratis Offerte Aanvragen

Vraag gratis en vrijblijvend een offerte aan!

Liever direct een medewerker spreken?

Offerte

Sleep bestanden hierheen of
Max. bestandsgrootte: 4 GB.
    Call Now Button