Wat is een hoofdschakelaar?
Elektra begrippen
In de meterkast kom je veel verschillende onderdelen tegen, denk aan groepen, schakelaars, kabels en nog veel meer. Ook kun je in de meterkast de belangrijke hoofdschakelaar vinden. Maar wat is een hoofdschakelaar? En waarvoor dient het? Hier kun je alles vinden over de hoofdschakelaar.
Waarvoor dient de hoofdschakelaar?
De hoofdschakelaar staat als het ware boven alle andere schakelaars. Wil je alle elektrische apparaten in één keer uitschakelen? Dan zou je de hoofdschakelaar uit kunnen schakelen. Hoewel je de hoofdschakelaar bijna nooit hoeft om te zetten, kan het wel handig zijn als je aan de slag gaat in het netwerk van elektra. Je kan dus het hele netwerk in één keer spanningsloos maken waardoor je veilig te werk kan gaan. Elektra blijft gevaarlijk en daarom maak je gebruik van een hoofdschakelaar bij werkzaamheden, om er zo zeker te zijn dat alle spanning is uitgeschakeld. Het is echter wel belangrijk om altijd met een spanningsmeter te controleren of de spanning er ook daadwerkelijk af is.
Een 2 polige of 4 polige hoofdschakelaar?
Een hoofdschakelaar kan je opdelen in twee verschillende soorten. Je hebt een 2 polige en een 4 polige hoofdschakelaar. Je beschikt over een 2 polige hoofdschakelaar als je beschikt over een 1 fase aansluiting in je meterkast. Beschik je over een 3 fase aansluiting in je meterkast, dan beschik je over een 4 polige hoofdschakelaar.
Is een hoofdschakelaar verplicht?
Als er ingrijpende werkzaamheden aan de groepenkast of meterkast worden verricht dan is een hoofdschakelaar verplicht. Hetzelfde geldt voor woningen die na 2005 een bouwvergunning gekregen hebben. Ook voor flinke verbouwingen geldt dat een hoofdschakelaar verplicht is. Mocht deze nog niet geïnstalleerd zijn, doe dit dan eerst voordat je werkzaamheden aan het netwerk gaat verrichten.
Vraag gratis en vrijblijvend een offerte aan!
Liever direct een medewerker spreken?