fbpx

Wat is een lichtschakelaar?

Elektra begrippen

wat is een lichtschakelaar

Een schakelaar is een deur die in een elektrisch circuit stroom verbindt of onderbreekt. Het is een onderdeel dat vaak door mensen wordt gebruikt om dingen aan of uit te zetten. De bekendste schakelaar van allemaal is de lichtschakelaar, deze hangt bij iedereen thuis.

 

Lichtschakelaars

Je kunt lichtschakelaars die gemaakt zijn voor buiten ook binnen gebruiken, andersom gaat dit helaas niet. Wanneer een lichtschakelaar namelijk voor binnen is gemaakt kan hij niet tegen water, wanneer dan toch water op komt is de kans heel groot dat er kortsluiting ontstaat. Wanneer er kortsluiting is ontstaan zal de lichtschakelaar zo goed als zeker niet meer werken. Om te weten of een lichtschakelaar voor binnen of buiten is moet je kijken naar de IP-waarde, wanneer je een lichtschakelaar voor binnen gebruikt is het belangrijk dat je een schakelaar gebruikt die minimaal een IP20 waarde heeft. Wanneer je hem buiten wilt gebruiken is het belangrijk dat je schakelaar minimaal een IP44 waarde heeft.

 

Kleuren lichtschakelaars

Er zijn ontzettend veel verschillende kleuren voor lichtschakelaars, je kunt uiteindelijk de kleur die je zelf mooi vindt gebruiken voor je lichtschakelaar. De witte of zwarte schakelaars zijn de populairste.

 

Welke schakelaar heb je nodig?

Wanneer je gaat verbouwen of in een nieuwbouwwoning gaat wonen is het verstandig om van tevoren te gaan kijken op welke plekken je het licht zou willen bedienen. Je kunt dan ook nog kiezen uit verschillende schakelaars. Je hebt namelijk een enkelpolige schakelaar en een wisselschakelaar, met een wisselschakelaar is het mogelijk om een lamp vanuit twee punten te bedienen. Bij een enkelpolige schakelaar is dit niet het geval.

 

Automatische lichtschakelaars

Je kunt ook in plaats van een normale lichtschakelaar automatische lichtschakelaars installeren, deze schakelaars zorgen ervoor dat je lampen niet onnodig te lang branden. Hierdoor kun je besparen op energiekosten en draag je ook je steentje bij aan het milieu.

 

Dimmers

Niet overal is fel licht even mooi, het is daarom fijn om op bepaalde plekken het licht te kunnen dimmen. Wanneer je het licht wil dimmen moet je er wel voor zorgen dat je lichtbron ook dimbaar is, niet alle lichtbronnen zijn namelijk dimbaar.

Direct een elektricien nodig?

Wij helpen u met alle elektra werkzaamheden

95% Direct opgelost

Dag en nacht bereikbaar

Meterkast vervangen

Storingsdienst

Gratis Offerte Aanvragen

Vraag gratis en vrijblijvend een offerte aan!

Liever direct een medewerker spreken?

Offerte

Sleep bestanden hierheen of
Max. bestandsgrootte: 4 GB.
    Call Now Button