fbpx

Wat is kabel trekken?

Elektra begrippen

wat is kabel trekken

Kabels trekken bij elektra is één van de belangrijkste onderdelen. Dit zorgt er namelijk voor dat kabels precies op de juiste plek komen en elektra bij de apparaten komt. Kabels trekken komt voornamelijk voor bij renovaties, verbouwingen en nieuwbouw woningen waar nog geen kabels liggen. Maar hoe trek je precies kabels, en waar moet je rekening mee houden? Alles over kabels trekken vind je hier.

 

Wat is een kabel trekken?

Bij het trekken van kabels zorg je ervoor dat er kabels komen te liggen in alle leidingen en plekken in het huis. Op deze manier kan je stroom vanuit de meterkast op een andere plek krijgen. Ga je bijvoorbeeld uitbouwen, in het nieuwe gedeelte ligt natuurlijk niet zomaar stroom, hier moeten vaak kabels getrokken worden. Kabels trekken kan een makkelijke klus zijn maar ook een ingewikkelde. Bij een bestaande leiding is het namelijk erg makkelijk om kabels te trekken, dit doe je met behulp van oude kabels. In een nieuwe leiding heb je die kabels niet en daarom is het hier ook een stuk moeilijker. Bij nieuwe leidingen trek je daarom ook vaak kabels met zijn tweeën.

 

Regels en wetten omtrent kabels trekken

Voor de veiligheid van iedereen heeft de overheid een aantal wetten en regels vastgesteld waar je je aan moet houden als er kabels getrokken moeten worden. Zo mag je in een stijve buis van 16 mm bijvoorbeeld maar 5 draden van 1,5 mm of 4 draden van 2,5 mm aanleggen. Gebruik je een flexibele buis bij het aanleggen van kabels dan mag je maar 4 draden van 1,5 mm aanleggen of 3 draden van 2,5 mm. Bij gebruik van een buis van 19 mm mag je 5 draden van 2,5 mm aanleggen. Ook is het zo dat je per groep maar één buis mag gebruiken. Het is dus erg belangrijk om je netwerk van elektra goed in kaart te brengen zodat buizen niet elkaar in de weg zitten.

 

Hoe belangrijk is het om kabels op de juiste manier te trekken?

Elektra op de juiste manier aanleggen is erg belangrijk, zo kan je stroomstoringen voorkomen en zelfs brand. Wanneer je kabels niet op de juiste manier trekt kunnen er knikken ontstaan en scheurtjes in de kabel zelf, hieruit kunnen kortsluitingen ontstaan. Bij een kortsluiting kan zelfs brand ontstaan, dit komt door de warmte die hierbij vrij komt. Je wilt dit natuurlijk voorkomen en daarom laat je altijd kabels op een professionele manier trekken.

Direct een elektricien nodig?

Wij helpen u met alle elektra werkzaamheden

95% Direct opgelost

Dag en nacht bereikbaar

Meterkast vervangen

Storingsdienst

Gratis Offerte Aanvragen

Vraag gratis en vrijblijvend een offerte aan!

Liever direct een medewerker spreken?

Offerte

Sleep bestanden hierheen of
Max. bestandsgrootte: 4 GB.
    Call Now Button