Buiten stopcontact aansluiten, let hier op:
Wanneer je buiten een stopcontact gaat aansluiten of dit wilt laten doen, zijn er een aantal dingen waar je goed op moet letten. Daarnaast heb je de juiste gereedschappen nodig om de klus uit te voeren!
De benodigdheden voor het aansluiten van een stopcontact:
Gereedschap: schroevendraaier, accuboormachine, kabelmes, striptang, spanningstester, zijkniptang, boorhamer, steenboor
Materialen: wandcontactdoos (die geschikt is om buiten aan te sluiten), elektra buis, buitenkabel, kabelzadel, universeelplug + schroeven
Elektricien in de Buurt BLOG
Het stappenplan voor het buiten aansluiten van een stopcontact
Stap 1: de plaats bepalen
Om de plaats van het buitenstopcontact te bepalen is het handig om rekening te houden met deze twee zaken: waar is de stroom het makkelijkst af te takken en waar is de meeste stroom nodig in de tuin. Hierbij moet ook rekening worden gehouden dat het stopcontact minimaal 30 cm van de grond wordt geplaatst in verband met spatwater.
Stap 2: het gat boren
Het gat kan nu geboord worden om de buitenkabel door te voeren. Hierbij is het handig om met rekening te houden met de kant waar geboord gaat worden. Het is het beste om in de voeg van binnen naar buiten te boren om het proces zo netjes mogelijk uit te voeren. Meestal is het boorgat netter aan de kant waar is begonnen. Je moet dus rekening houden met welke kant het meest zichtbaar is. Voor het begin en het eind van het gat is het goed om de boorstand van de klopboormachine te gebruiken en daartussen de klopstand aan te zetten. Dit zal beschadigingen aan de muur beperken. Een tip is om de boor schuin omhoog te houden zodat het regenwater vanaf de buitenkant niet in het gat stroomt.
Stap 3: het stopcontact bevestigen
Het is ontzettend belangrijk om te controleren of je wel echt een buitenstopcontact gaat gebruiken, omdat deze tegen de verschillende weersomstandigheden kan. Het stopcontact moet eerst uit elkaar worden gehaald, om te kijken waar de gaten moeten komen. Met een waterpas kan worden gekeken of het stopcontact recht tegen de muur staat. Als deze recht staat, kunnen de boorgaten worden afgetekend met een potlood. De gaten moeten met steenboor 6 worden geboord. Het stopcontact moet met pluggen en schroeven worden bevestigd. Aan de onderkant en bovenkant van het stopcontact zitten rubbertjes waarmee de kabels kunnen worden doorgevoerd. Bij eentje zit er een rubbertje met een gat. Hier wordt de kabel het stopcontact in getrokken. De andere is dicht en deze komt aan de bovenkant zodat het stopcontact helemaal waterdicht is.
Stap 4: de buitenkabel doorvoeren
De buitenkabel wordt gevoerd door een slagvaste buis en bevestigd aan de muur. Hiervoor moet er eerst een rechte lijn worden getekend op de muur onder het buitenstopcontact. Dit kan met behulp van een waterpas. Vervolgens moeten er een aantal gaten op deze lijn worden getekend voor de kabelzadels. De slagvaste buis komt hier in vast te zitten. Met pluggen en schroeven kan de kabelzadels worden bevestigd. Het snoer kan nu worden afgezaagd met een overlengte voor het bevestigen van de draden. De buis kan met een ijzerzaag worden afgesneden waarna het snoer erdoorheen kan worden gevoerd. Deze kan nu aan de kabelzadels worden bevestigd en het snoer kan door het gat in de muur naar buiten.
Stap 5: de draden aansluiten
De buitenkabel kan worden geknipt en gestript. Er zijn dan drie verschillende elektra draden zichtbaar. Deze draden kunnen worden gestript met de striptang. Er moet ongeveer 1 cm van elke draad af. Het is belangrijk dat de draden op de goede plek terecht komen in het stopcontact. Het buitenstopcontact is nu aangesloten. Voordat het aansluiten binnen verder kan, is het belangrijk om de spanning eraf te halen. Voor de binnenkant kunnen dezelfde stappen worden gevolgd. Als dit klaar is, kunnen de stopcontacten weer dicht worden gemaakt en kan de stroom aan.