De stroom uitgevallen in de meterkast, wat nu
Tegenwoordig gebruikt iedereen dagelijks elektrische apparaten die helpen bij het huishouden of andere klussen. Elektra is dus enorm belangrijk geworden en daarom is het belangrijk dat het hele netwerk van elektra goed in elkaar zit. Bij het elektra netwerk zijn er meerdere belangrijke onderdelen en componenten die zorgen voor elektriciteit op belangrijke punten. Als elektriciteit niet op de juiste plekken terecht kan komen dan kan je dus ook geen gebruik maken van je apparaten, je kan dan spreken over een stroomstoring. Het kan ook voorkomen dat alle apparaten het niet meer doen, de stroom in de meterkast is dan uitgevallen, maar wat nu?
Elektricien in de Buurt BLOG
De meest voorkomende oorzaken van een stroomstoring
Kortsluiting is een veel voorkomende oorzaak van een stroomstoring, dit ontstaat als één of meerdere draden met elkaar in contact komen, de stroom kan op dat moment nergens naar toe. De draden worden hierbij heel warm en zo gaan ze kapot. Als je kortsluiting wilt oplossen dan is het belangrijk om op zoek te gaan naar het apparaat wat ervoor zorgt dat er een kortsluiting ontstaat. Dit apparaat kan je makkelijk vinden door alle apparaten los te koppelen van het netwerk en één voor één aan te sluiten totdat de stroom weer uitvalt. Het laatst aangesloten apparaat moet dan de boosdoener zijn. Ook een stroomstoring door overbelasting kan je op een soortgelijke manier oplossen. Overbelasting ontstaat namelijk als de groepenkast meer stroom moet leveren aan een bepaalde groep dan dat hij aankan. Een groep kan maximaal 3680 watt stroom aan, als alle apparaten meer stroom nodig hebben dan ontstaat er dus overbelasting. Om overbelasting te verhelpen zal je dus apparaten moet loskoppelen of een extra groep aanleggen.
De beste manier om een stroomstoring op te lossen
Als je kortsluiting of overbelasting wilt oplossen dan moet je dus apparaten verwijderen van het netwerk, maar dit is niet altijd de oplossing. Elektra is erg complex en daarom zou je altijd contact moeten opnemen met een elektricien voor advies. Het is namelijk zo dat een stroomstoring ook kan liggen aan de groepenkast. Het elektra netwerk begint eigenlijk bij de groepenkast en vanuit hier wordt de stroom verdeeld over alle achterliggende groepen. Een verouderde groepenkast die heeft ook veel schade, slijtage of ook last van overbelasting. Het vervangen van de groepenkast is vaak dan ook een betere optie dan het verwijderen van kapotte apparaten van het netwerk. Zodra je groepenkast vervangen is voor een nieuwe dan zul je merken dat je weer optimaal gebruik kunt maken van al je elektrische apparaten. Let er dan wel op dat je genoeg nieuwe groepen hebt, zodat je overbelasting deze keer kan voorkomen.
Neem contact op met een elektricien
Wil je een extra groep aanleggen om overbelasting tegen te gaan? Of wil je een nieuwe groepenkast? Laat al je werkzaamheden zorgvuldig, veilig en deskundig uitvoeren door een gespecialiseerde elektricien. Ongelukken en fouten aan het elektra netwerk ontstaan vaak door mensen die hier niet in thuis zijn. Ze zijn vaak belangrijke punten over het hoofd en sluiten onderdelen niet goed aan. Door een elektricien in te schakelen blijft de veiligheid gewaarborgd en kan je probleem aan elektra voorkomen.