fbpx

Hoeveel voltage hebben wij in Nederland

De elektriciteit die netbeheerders in Nederland leveren op de aansluiting in de meterkast heeft een spanning van 230 volt. Bij het lichtnet gaat het over wisselspanning met een netfrequentie van 50 Hz. Alleen spanning zegt niet zoveel. Voor thuis is ook de stroomsterkte van belang. In een woning is de maximale stroomsterkte 16 Ampère. Volgens de wet van Ohm levert een stroomsterkte van 16 Ampère bij een spanning van 230 volt 3680 Watt aan vermogen op. Deze waarde is het maximale vermogen dat uit één groep komt. Dit is in het geval van de NEN 1010 norm. Het is mogelijk om zelf uit te rekenen hoeveel apparaten er op een betreffende groep gezet kunnen worden. Hierbij moet naar het Watt verbruik van de apparaten worden gekeken. Alles samen mag dan rond de 3500 Watt zijn.

Elektricien in de Buurt BLOG

voltage nederland

Thuis de spanning meten

Als de spanning thuis wordt gemeten, uit het stopcontact of de wandcontactdoos, zal de spanning niet altijd precies 230 volt zijn. Hier zit een minimale en maximale marge op. In Nederland zijn er normen gemaakt waar spanning aan moet voldoen. Voor de aansluiting in de meterkast moet de spanning aan Europese NEN-EN 50160 normen voldoen. Er is voor de spanning afgesproken dat de spanning niet meer dan 10% naar boven en beneden mag afwijken, het moet dus tussen 207 volt en 253 volt zitten. Als dit afwijkt, wordt het aangeraden om contact op te nemen met de netbeheerder. De netbeheerder moet ervoor zorgen dat de aansluiting de juiste netspanning heeft.

 

Spanningskwaliteit

Stroom moet voldoen aan een bepaalde kwaliteit die ook wel spanningskwaliteit wordt genoemd. In het net is de hoogte van de spanning ongeveer 230 Volt. Voor de maximale afwijking van de spanning zijn er grenzen gesteld. Op deze manier kunnen beschadigingen aan apparatuur worden voorkomen.

 

Wat houdt spanningskwaliteit in?

Waar gaat de spanningskwaliteit van elektriciteitsnetten over? De spanningskwaliteit van elektriciteitsnetten gaat over:
– De grenzen waarbinnen spanning mag variëren.
– De hoogte van de spanning. In Nederland is deze ongeveer 230 Volt met een – frequentie van 50 Hertz.
Spanningsdips.
– In welke mate en hoe snel variatie mag plaatsvinden.

 

De maximale afwijking van de spanning

De spanningskwaliteit van de Nederlandse elektriciteitsnetten is een van de beste ter wereld. Voor veel netbeheerders is het een belangrijk doel om ervoor te zorgen dat de spanning niet alleen nu, maar ook in de toekomst goed blijft. Er zijn regels gemaakt die grenzen stellen aan de maximale afwijking van de spanning om uitval of beschadiging aan apparatuur te voorkomen. Apparaten, zoals boormachines, computers en televisies zijn ervoor ontworpen om goed binnen deze grenzen te werken.

 

De verandering van 220 volt naar 230 volt

In 1989 werd besloten dat de netspanning van 220 volt naar 230 volt zou gaan. Hierbij werd afgesproken om in ongeveer 15 jaar langzamerhand te verhogen naar 230 volt. Tegenwoordig zijn alle elektrische apparaten wel vervangen voor varianten die met 230 volt kunnen omgaan. Veel apparatuur, zoals opladers, telefoons, computers etc. kunnen omgaan met verschillende spanningen en frequenties die beschikbaar zijn op verschillende plekken in de wereld. Om deze reden staat vaak een spanning van 11-240 volt op deze apparaten.

Gratis Offerte Aanvragen

Vraag vrijblijvend een offerte aan. Liever direct een medewerker spreken? Dat kan!

Bel ons op 085 019 2210

Offerte

Sleep bestanden hierheen of
Max. bestandsgrootte: 4 GB.

    Call Now Button