fbpx

Thuis of op kantoor heeft iedereen heel wat apparaten staan. Deze apparaten kunnen niet allemaal zomaar op één groep worden aangesloten, want zo zou er kortsluiting kunnen ontstaan. Om het vermogen van alle apparaten te verdelen, zijn er meerdere groepen nodig. De vraag is nu: hoeveel watt is maximaal haalbaar op één groep?

Hoeveel watt kan er op één groep? 

Er bestaat een vuistregel voor het handhaven van de stroom die door één groep gaat: 3500 watt is de standaard en is dus altijd goed. Als je deze waarde preciezer wilt hebben, zal er een onderscheid moeten worden gemaakt tussen 220 en 230 volt. Er mag door één groep maximaal 16 ampère stroom lopen. Met deze waardes kan het vermogen worden uitgerekend door de waarde van de stroom te vermenigvuldigen met de waarde van de spanning. Bij 220 volt is de uitkomst 3520 watt. Deze uitkomst ligt dicht bij de vuistregel. Bij 230 volt is de uitkomst 3680 watt. Het is dus duidelijk dat bij een grotere spanning ook een groter vermogen hoort. Er kan geen gebruik worden gemaakt van een hogere spanning, omdat hiermee het maximale vermogen kan worden overschreden. In de praktijk kan dit problemen veroorzaken. Om deze reden is het het best om de vuistregel van 3500 watt aan te houden. 

watt per groep

Hoeveel watt wordt er per kamer verbruikt?

Het is natuurlijk erg handig om te weten hoeveel watt er per kamer in een huis wordt verbruikt. Zo wordt duidelijk hoeveel apparaten er op één groep aangesloten kunnen worden. De vuistregel is dat er niet meer dan 3500 watt op één groep kan worden aangesloten. In ruimtes als de keuken, huiskamer, slaapkamer en het kantoor is het nodig om te achterhalen hoeveel watt er wordt verbruikt. Als er in de keuken gebruik wordt gemaakt van een kookplaat op gas, is dit verder niet relevant. Maak je nou gebruik van een elektrische kookplaat, dan is er een drie-fase aansluiting nodig. Dit is omdat deze kookplaat meer vermogen verbruikt dan een enkele groep kan leveren. In de keuken verbruikt een oven ook veel vermogen. Soms zijn er ovens die op een eigen groep zijn aangesloten. Andere ovens gebruiken minder vermogen, waardoor ze niet op een eigen groep hoeven worden aangesloten. Hetzelfde geldt ook voor een magnetron. Een vaatwasser verbruikt ongeveer 2000 tot 2500 watt, waardoor het niet mogelijk is om nog een groot apparaat aan te sluiten op deze groep. 

Hoeveel watt verbruiken mijn huishoudelijke apparaten?

Het is altijd fijn om te weten hoeveel de huishoudelijke apparaten verbruiken, zodat daar rekening mee kan worden gehouden. Andere apparaten in de keuken als de koelkast of de vriezer gebruiken minder vermogen en kunnen dus op andere groepen worden aangesloten, indien er niet te veel apparaten worden aangesloten op één groep. De woonkamer en slaapkamer bevatten minder grote apparaten en kunnen dus allebei één eigen groep hebben. Een aandachtspunt is de airconditioner. Een airconditioner verbruikt gemiddeld 2000 watt, wat ervoor zorgt dat er niet nog andere grote apparaten kunnen worden aangesloten op die groep. Ten slotte is het ook beter om de wasmachine en de wasdroger op een eigen groep aan te sluiten. 

Call Now Button