Welke aansluiting heb je nodig voor een inductiekookplaat
Het is belangrijk om een geschikte aansluiting te hebben voor een inductiekookplaat. Is dit niet het geval, dan werkt de plaat gedeeltelijk, totaal niet of slapen de stoppen door.
Elektricien in de Buurt BLOG
Wat is een inductiekookplaat?
Bij een inductiekookplaat is er sprake van een elektromagnetisch veld dat zorgt voor de verwarming. Als een inductiekookplaat wordt aangezet, kan je geen verwarmingselement zien gloeien en wordt de plaat niet warm. Pas na het plaatsen van de plan op de plaat wordt er warmte opgewekt in de panbodem. Nadat de pan van de plaat wordt afgehaald, is deze niet gloeiend heet, maar warm. Ook passen de zones die worden verwarmd zich aan de grote van de pan. Koken op een inductiekookplaat is dus een stuk veiliger dan andere manieren van koken. Daarbij is het schoonmaken van deze plaat ook ontzettend makkelijk. Een vochtig doekje is genoeg.
Waar moet de inductiekookplaat aan voldoen voor de plaatsing?
Een inductiekookplaat komt altijd in een aanrechtblad terecht. Het is prettig om 20 cm ruimte naast de kookplaat over te houden voor werkruimte. Het gat in het aanrechtblad is altijd kleiner dan de inductiekookplaat.
De voorwaarden van een inductiekookplaat
Het aanrechtblad moet dik genoeg zijn om het gewicht van de kookplaat te houden. Daarbij moet er ook genoeg ruimte zijn tussen de kookplaat en de rest van de meubels. De dikte van het keukenblad en de minimale afstand tot de meubels staan allemaal in de installatiehandleiding van de fabrikant. Deze zit bij de kookplaat bij de levering en kan worden gevonden op de site van de fabrikant.
Een inductiekookplaat aansluiten
Omdat een elektrisch fornuis een hoog vermogen heeft, wordt het op een aparte groep aangesloten. Is de aansluitwaarde lager dan 3,6 kW? Dan kan de kookplaat op een ‘normale’ groep, ook wel een 1 fase genoemd. Bij een hogere aansluitwaarde is er een aansluiting nodig van 2 of 3 fasen. Meestal is deze aansluiting standaard aanwezig in moderne huizen. In de oudere woningen moeten deze worden aangelegd. Inductiekookplaten worden in het algemeen zonder snoer en stekker geleverd. Een installateur moet de kookplaat aansluiten, want het wordt afgeraden om dit zelf te doen. Ook vervalt de garantie als het toestel verkeerd is aangesloten. Daarnaast kan verkeerd aangesloten elektra levensgevaarlijk zijn.
Controleer welke aansluiting je hebt
- Kijk of het stopcontact van de kookplaat of 2 of 5 openingen heeft.
- In het geval van een stopcontact met 2 openingen geldt dat die alleen geschikt is voor inductiekookplaten die werken op 1 fase. Dit is niet ideaal, want dit gaat ten koste van het vermogen.
- Een stopcontact met 5 openingen heet een perilex stopcontact. Een perilex stopcontact is geschikt voor inductiekookplaten die werken op 2 of 3 fasen en een groter vermogen leveren.
- Heb je wel een perilex stopcontact? Kijk dan in de meterkast om welke groepen het hierbij gaat.
- Is er sprake van een 2 fasen kookgroep? Dan kan daar een inductiekookplaat op van 2 fasen.
- Is er sprake van krachtstroom? Dan kan er een inductiekookplaat op van 2 of 3 fasen op. 3 fasen zijn nodig voor de extra grote kookplaten die 5 kookzones hebben en 90 cm zijn. Deze hebben 3 fasen nodig, zodat ze zo goed mogelijk kunnen werken.