fbpx

Wat is een stopcontact?

Elektra begrippen

wat is een stopcontact

Een stopcontact is onmisbaar in het netwerk van elektra, dit zorgt er namelijk voor dat al je apparaten aangesloten kunnen worden op het grote netwerk van elektra in huis. Tv kijken, koffiezetten en stofzuigen, overal heb je een stopcontact nodig. Het is ook belangrijk om over genoeg stopcontacten te beschikken zodat al je apparaten kunnen worden voorzien van stroom. Iedereen gebruikt namelijk steeds meer apparaten en die moeten natuurlijk wel allemaal aangesloten kunnen worden. Naast normale stopcontacten heb je ook nog speciale stopcontacten en zorgen stopcontacten regelmatig voor storingen. Wil je graag meer informatie over stopcontacten? Lees gerust verder.

 

Verschillende soorten stopcontacten

Naast een normaal stopcontact heb je ook een dubbel stopcontact of een stopcontact met een schakelaar. In principe is er weinig verschil tussen een normaal stopcontact en een dubbel stopcontact/stopcontact met een schakelaar. Het grootste verschil zit hem in uitstraling en reden voor gebruik. Met een dubbel stopcontact kan je namelijk twee apparaten aansluiten op hetzelfde stopcontact en als je een stopcontact met een schakelaar hebt zou je het licht kunnen aan en uitschakelen. Naast deze stopcontacten heb je ook nog een speciaal perilex stopcontact. Perilex stopcontacten gebruik je voor apparaten die op krachtstroom werken, denk bijvoorbeeld aan je elektrische kookplaat. Perilex stopcontacten die kunnen namelijk veel meer stroom leveren dan normale stopcontacten.

 

Is het belangrijk om over genoeg stopcontacten te beschikken?

Omdat iedereen tegenwoordig over zoveel apparaten beschikt is het belangrijk dat er wel genoeg stopcontacten zijn. Dit is niet alleen belangrijk zodat ieder apparaat aangesloten kan worden, maar ook om stroomstoringen te voorkomen. Wanneer je over te weinig stopcontacten beschikt ben je eerder geneigd om stekkerdozen te gebruiken. Met stekkerdozen ben je snel het overzicht kwijt en kun je onbedoeld teveel apparaten aansluiten op het elektra netwerk. De kans op overbelasting en stroomstoringen neemt dan erg snel toe.

 

Hoe belangrijk is het om stopcontacten op de juiste manier aan te sluiten?

Het is niet alleen belangrijk om over genoeg stopcontacten te beschikken, het is ook extreem belangrijk dat deze op de juiste manier aangesloten worden. Bij het verkeerde aanleg van stopcontacten is de kans erg groot dat er stroomstoringen ontstaan. Wanneer een draad bijvoorbeeld niet goed is aangesloten kan de stroom niet goed zijn weg vervolgen en dan is de kans groot dat het stopcontact niet goed werkt. Bij schade aan een stopcontact ontstaan er vaak stroomstoringen. Stopcontacten die niet goed werken of constante stroomstoringen zijn erg vervelend en dit wil je natuurlijk graag voorkomen. Sluit daarom al je stopcontacten aan op de juiste manier.

Direct een elektricien nodig?

Wij helpen u met alle elektra werkzaamheden

95% Direct opgelost

Dag en nacht bereikbaar

Meterkast vervangen

Storingsdienst

Gratis Offerte Aanvragen

Vraag gratis en vrijblijvend een offerte aan!

Liever direct een medewerker spreken?

Offerte

Sleep bestanden hierheen of
Max. bestandsgrootte: 4 GB.
    Call Now Button