fbpx

Inductiekookplaat aansluiten

Ook een inductiekookplaat laten aansluiten?

Wij staan voor u klaar!

Elektricien in de Buurt staat voor u klaar!

laagste prijs  24/7 Spoeddienst

laagste prijs  Meterkasten en groepenkasten vervangen

laagste prijs  Elektra laten aanleggen

laagste prijs  Direct uw storing opgelost 

Een inductiekookplaat aan laten sluiten?

Het is tegenwoordig erg populair om een inductiekookplaat te laten installeren. Met een inductiekookplaat wordt er gezorgd voor een korte kooktijd en een temperatuur die tot in perfectie kan worden geregeld. De inductiekookplaat creëert een veilige manier om te kunnen koken voor jong en oud. De inductiekookplaat bestaat uit elektrische spoelen waardoor een magnetisch veld ontstaat. Er ontstaat een wervelstroom in de bodem van de pan en door weerstand wordt deze omgezet in warmte. Door het magnetisch veld wordt alleen maar de pan warm en blijft de kookplaat relatief koud. Hierdoor wordt het gevaar van verbranden aan de kookplaat geminimaliseerd en wordt het koken veiliger. De voordelen van het aansluiten van een inductiekookplaat zijn:

 • De plaat heeft verschillende functies en de temperatuur kan heel makkelijk worden geregeld. 
 • De kookplaat blijft relatief koud, doordat de pan het enige is dat heet wordt. Zo blijven er geen etensresten aankoeken aan de plaat.
 • U zult zich niet verbranden aan de plaat.
 • De inductiekookplaat is beter voor het milieu, omdat het minder stroom verbruikt en om deze reden is het ook een betaalbaar alternatief.      
inductiekookplaat aansluiten

Inductiekookplaat aansluiten en de meterkast, waar moet je rekening mee houden?

Voordat er wordt gewerkt aan het aansluiten van een kookplaat, moet er worden gekeken naar een aantal dingen. Deze zijn:

 • Is er een drie-fase aansluiting of aparte kookgroep aanwezig in de groepenkast? Als dit het geval is, moet er gekeken worden of deze groep gekoppeld is aan de ruimte waar de kookplaat wordt aangesloten. 
 • Er moet gecontroleerd worden of de spanning daadwerkelijk uit staat. Dit kan met behulp van een spanningszoeker. 
 • Bij het stopcontact moet worden gekeken hoeveel fases of stroomtoevoer er is. 
 • Er moet gekeken worden of er een aardedraad aanwezig is in het stopcontact. 
 • Er moet gecontroleerd worden hoeveel nullen of stroomafvoer bij het stopcontact is. 

Inductiekookplaat aansluiten 2 Fase

Bij een twee-fase aansluiting is er sprake van twee keer afvoer (twee keer fase) en twee keer toevoer (twee keer nul). In de meeste gevallen wordt een blauwe en bruine draad gebruikt voor de afvoer (nul). Voor de toevoer (fase) wordt een zwarte draad en een grijze draad gebruikt. Voor het afsluiten moet er eerst worden gekeken hoe het perilex is aangesloten. Dit kan met behulp van een spanningszoeker. 

Inductiekookplaat aansluiten 3 Fase

Bij een drie-fase aansluiting wordt de bruine draad als P1 (fase 1) aangeduid en de zwarte draad als P2 (fase 2). De grijze draad wordt als P3 (fase 3) aangegeven, maar deze draad kan soms ook zwart zijn in plaats van grijs. Afhankelijk van het soort kabel zijn er drie zwarte draden of twee zwarte draden en een bruine draad. Er is een blauwe nuldraad en een geel/groene draad is aangegeven als PE.

Kosten inductiekookplaat aansluiten
Gratis Offerte Aanvragen

Vraag gratis en vrijblijvend een offerte aan!

Offerte

Sleep bestanden hierheen of
Max. bestandsgrootte: 4 GB.

  Inductiekookplaat aansluiten kosten

  De kosten van het plaatsen een kookplaat kunnen altijd hoger of lager liggen, dit hangt af van de situatie in de keuken. Een aantal prijzen zijn:

  • Aansluitsnoer: € 10- € 20.
  • Extra groep aanleggen stoppenkast: € 200-€ 500.
  • Inductiekookplaat aansluiten: € 80- € 150.

  Veelgestelde vragen over het aansluiten van een inductiekookplaat

  Wij krijgen regelmatig vragen van onze klanten over het aansluiten van de inductiekookplaat.

  De veelgestelde vragen hebben wij voor je onder elkaar gezet. Heb je ergens anders vragen over? Aarzel dan niet en neem vrijblijvend contact met ons op. Onze ervaren elektriciens staan iedere dag voor u klaar om vragen te beantwoorden. 

  Zelf je inductiekookplaat aansluiten of laten doen?

  Het is belangrijk om te denken aan veiligheid. Met elektriciteit werken kan heel gevaarlijk zijn. Een kleine misstap kan al veel schade brengen aan de elektra of uzelf. Als een inductiekookplaat wordt aangesloten door een ervaren elektricien, wordt schade door lekstroom of kortsluiting voorkomen. 

  Wat zijn de aandachtspunten tijdens het aansluiten?

  Hoe gemakkelijk een inductieplaat kan worden aangesloten, hangt af van de hoeveelheid elektriciteit die wordt verbruikt. Soms is er een aangepaste of moderne meterkast nodig (3-fase) met een speciale kookgroep. Hiervoor moet er een nieuwe aansluiting met nieuwe groepen aangelegd worden. Daarnaast moet er ook een aansluiting naar de keuken komen. Ook moet erop gelet worden of de hoofdverzekering het verhoogd stroomverbruik kan hebben. Er zijn een aantal verschillende soorten inductiekookplaten die kunnen worden onderverdeeld door hun stroomverbruik. Bij het aansluiten moet er ook rekening worden gehouden met het soort inductiekookplaat. 

  Waarom zou ik voor jullie kiezen?

  Wij hebben al jaren ervaring met elektra klussen en plaatsen bijna dagelijks inductiekookplaten. Wij kunnen u kwaliteit en veiligheid leveren. Daarnaast kunnen wij u altijd advies geven over alles op gebied van elektra. Wij gaan transparant te werk en waarderen goede communicatie. Heeft u een echte professional nodig? Dan bent u bij ons aan het juiste adres. 

  Moet ik iets aanpassen aan mijn meterkast of groepenkast?

  Om te weten of er iets in de meterkast moet worden aangepast, moeten deze stappen worden doorgelopen:

  1. Kijken welke stopcontacten er in de keuken zitten:
  • Minimaal één 5-polige Perilex stopcontact: als de keuken beschikt over dit stopcontact, dan is de aansluiting waarschijnlijk al geschikt voor de aansluiting van een elektrische kookplaat. 
  • 2-polige Schuko-/Gardy stopcontact: dit stopcontact is niet geschikt voor koken op elektriciteit.
  1. 2-fase of 3-fase kookplaat:
  • Een woning kan geschikt worden gemaakt voor een 2-fase kookplaat zonder al te grote ingrepen. Daarnaast is een 2-fase kookplaat ook voldoende krachtig voor 90% van de huishoudens. 
  • Als een zeer krachtige kookplaat gewild is, moet de aansluiting geschikt worden gemaakt voor 3-fase. Voor de meeste huishoudens is een 3-fase kookplaat overbodig, omdat die zeer krachtig is. Daarnaast is ook niet elke woning geschikt voor het overstappen naar koken op 3-fase.
  Wel of niet overstappen van gas naar inductie?

  De afgelopen jaren is koken op inductie sterk toegenomen. Tegenwoordig worden al vaak huizen met een inductiekookplaat in plaats van een gasfornuis gebouwd. Er zijn een aantal voordelen van koken op inductie:

  • Veilig koken: op een inductiekookplaat wordt de bodem van de pan warm in plaats van de plaat. Daardoor blijft na het koken alleen wat restwarmte over die snel wegtrekt. Veel inductiekookplaten hebben ook panherkenning, wat betekent dat de kookzone automatisch uitschakelt als de pan eraf is. 
  • Schoonmaken: een inductiekookplaat heeft een glad oppervlak, waardoor het heel makkelijk is om die schoon te houden. Als er een nat doekje over de plaat wordt gehaald na het koken, verdampt het vocht automatisch door de restwarmte, waardoor de plaat niet hoeft te worden afgedroogd. 
  • Snel: er wordt geen onnodige energie verbruikt, doordat alleen het gedeelte waar de pan op zit wordt verwarmd. Veel inductiekookplaten hebben ook een boostfunctie, die bijvoorbeeld het koken van water nog sneller maakt. 
  {

  Erg tevreden! Nadat ik contact had opgenomen stond er binnen een uur een monteur voor de deur. Mijn storing kon direct verholpen worden.

  {

  Snelle service, goed geholpen en eerlijke prijzen. Ik kan Elektricien in de Buurt aan iedereen aanraden. Mijn meterkast is weer zo goed als nieuw!

  {

  Ik had problemen met mijn meterkast. Ik heb een afspraak gemaakt en de storing kon direct verholpen worden. Gelukkig viel de prijs ook nog mee!

  Ook een inductiekookplaat aan laten sluiten?

  Uw inductiekookplaat aan laten sluiten zonder de hoofdprijs te betalen? Wij staan voor u klaar, dag en nacht!

  Mensen kiezen voor elektricien in de Buurt omdat:

  laagste prijs  Wij zijn dag en nacht voor u bereikbaar

  laagste prijs  Wij helpen u met alle verschillende elektra werkzaamheden

  laagste prijs  Wij hebben een speciale 24 uurs spoeddienst

  laagste prijs  Wij hanteren eerlijke tarieven

  Gratis Offerte Aanvragen

  Vraag gratis en vrijblijvend een offerte aan!

  Offerte

  Sleep bestanden hierheen of
  Max. bestandsgrootte: 4 GB.
   Call Now Button