fbpx

Extra groep aanleggen

Groepenkast laten vervangen? Wij staan voor u klaar!

Wij staan voor u klaar!

Elektricien in de Buurt staat voor u klaar!

laagste prijs  24/7 Spoeddienst

laagste prijs  Meterkasten en groepenkasten vervangen

laagste prijs  Elektra laten aanleggen

laagste prijs  Direct uw storing opgelost 

Een extra groep aanleggen in de groepenkast?

Het is verstandig om een extra groep aan te leggen in de meterkast als er veel apparaten in een woning tegelijkertijd aanstaan. Het is natuurlijk fijn om de was in de droger te kunnen doen zonder dat de hele woning zonder stroom zit. Wanneer u last blijft houden van stroomstoringen, is het altijd mogelijk om onze storingsdienst in te schakelen. Een extra groep aanleggen, dan moet je bij Elektricien in de Buurt zijn!

 

Wat zijn de benodigdheden voor het aanleggen van een extra groep in de meterkast?

Gereedschap

 • Kniptang
 • Schroevendraaierset
 • Spanningszoeker
 • Combinatietang
 • Rondbek punttang
 • Draadstriptang

Materialen

 • Passende aardlekschakelaar voor bij het merk groepenkast
 • Passende zekering voor bij het merk groepenkast
 • Tweemaal aansluit verdeelblokken
 • Tweemaal installatiedraad met een dikte van 6 mm²: bruin en blauw
extra groep aanleggen

Een aantal feiten op gebied van elektriciteit aanleggen

In de keuken worden zware apparaten gebruikt. Het is handig om hiervoor minimaal twee groepen te reserveren. Het kan anders voorkomen dat de stoppen doorslaan.
Tegenwoordig is de standaard hoogte van schakelaars en stopcontacten 105 cm.
Alles wat zich vóór de elektriciteitsmeter bevindt, is van het energiebedrijf. Hier mag niet aan worden gezeten.
Apparaten die een verwarmingselement bevatten, verbruiken veel stroom.

Zelf elektra aanleggen of een professional contacteren?

Bij zelf elektra aanleggen kan er veel verkeerd gaan. Hierbij kan worden gedacht aan oververhitting, brand, kortsluiting of elektrocutie. Om de veiligheid te waarborgen wordt het altijd aangeraden om een ervaren elektricien in te schakelen voor deze werkzaamheden.

extra groep in de meterkast

Stappenplan voor het aanleggen van een extra groep

Stap 1: De stroom uitschakelen

Met behulp van de hoofdschakelaar kan de stroom worden uitgeschakeld. Het frontje moet van de groepenkast worden afgehaald en met een spanningszoeker kan er worden gekeken of geen spanning meer staat op het deel na de hoofdschakelaar.

Stap 2: De draden aansluiten

De bruine draad van de nieuw aangelegde leiding kan aan de bovenzijde van de nieuwe zekering aan de L-aansluiting worden bevestigd.

De blauwe draad van de nieuw aangelegde leiding moet aan de N-aansluiting van de nieuwe zekering worden bevestigd.

De geel/groene aardedraad van de nieuw aangelegde leiding kan aan het gemeenschappelijke aarde-verdeelblok worden aangesloten. Deze zit meestal onder de zekeringen. Aarde kan worden herkent aan drie lijnen die zich onder elkaar bevinden.

De bruine draden zitten nu goed en de blauwe draad ook, dan kun je verder naar stap 3.

Stap 3: De zekering in de richel klikken

De nieuwe zekering kan voor de extra groep in de kunststof richtel van de groepenkast worden geklikt.

Stap 4: De polen aansluiten op de aardlekschakelaar
De onderste polen van de zekering kunnen aan de polen van de al aanwezige aardlekschakelaar worden gesloten. Hier moet de installatiedraad van 6 mm² voor worden gebruikt. De bruine draad van de zekering moet naar de linker pool op de aardlekschakelaar gaan. De blauwe draad van de zekering moet naar de pool aan de rechterkant op de aardlekschakelaar gaan. Een aardlekschakelaar meet permanent of je last hebt van lekstroom. Het is belangrijk dat deze stap goed uitgevoerd wordt zodat er niet teveel van het elektriciteitsnet gevraagd wordt.
Stap 5: Het afdekplaatje uit het frontje verwijderen
Om ruimte te maken voor de extra groep kan een van de afdekplaatjes uit het frontje van de groepenkast worden verwijderd. Als dit is gedaan, kan het frontje weer terug worden geplaatst en kan de groepenkast worden gesloten. Om de nieuwe zekering te testen, moet de hoofdschakelaar worden omgedraaid. Ten slotte moet worden gecontroleerd of de spanning op de nieuwe leiding daadwerkelijk wegvalt als de schakelaar naar beneden wordt getrokken.
Stap 6: De zekeringen in een aansluitverdeelblok pluggen
Met behulp van de hoofdschakelaar kan de stroom worden uitgeschakeld. Het frontje moet van de groepenkast worden afgehaald en met een spanningszoeker kan er worden gekeken of geen spanning meer staat op het deel na de hoofdschakelaar. Van maximaal vier zekeringen moeten de bruine draden in een afzonderlijk aansluitverdeelblok worden geplugd. Hetzelfde moet worden gedaan met de vier blauwe draden.
Stap 7: De verdeelblokken met de polen verbinden

De aardlekschakelaar moet op de kunststof richel van de groepenkast worden geklikt. Met de bruine 6 mm² draad moet er een verbinding worden gemaakt tussen het ‘bruine’ verdeelblok en de linker pool die aan de bovenkant zit van de aardlekschakelaar. Met de blauwe 6 mm² draad moet een verbinding worden gemaakt tussen het ‘blauwe’ verdeelblok en de rechter pool aan de bovenkant van de aardlekschakelaar. De polen van de zekering moeten hierbij goed gecheckt worden. 

Stap 8: Hoofdschakelaar verbinden

Het frontje moet van de hoofdschakelaar worden gehaald. Tussen de invoer vanuit de hoofdschakelaar en de onderste polen van de aardlekschakelaar moet een verbinding worden gemaakt. De bruine draad moet recht onder het ‘bruine’ verdeelblok uitkomen. De blauwe moet recht onder het ‘blauwe’ verdeelblok komen.

Stap 9: Afdekplaatje uit het frontje verwijderen
Om ruimte te maken voor de aardlekschakelaar kan een van de afdekplaatjes uit het frontje van de groepenkast worden verwijderd. Als dit is gedaan, kan het frontje weer terug worden geplaatst. De hoofdschakelaar moet nu worden omgedraaid. De aardlekschakelaar kan worden getest door op de testknop te duwen. De hendel van de aardlekschakelaar hoort om te slaan en de spanning over de aangesloten zekeringen hoort dan wegvallen.
Stap 10: Nieuwe apparaten aansluiten

Je bent nu helemaal klaar met een extra groep aanleggen. Je nieuwe apparaten kunnen nu worden aangesloten. Alles zou nu naar behoren moeten werken!

Het plaatsen van een aardlekschakelaar

In huis wordt de stroomvoorziening beveiligd door drie systemen: met een aardlekschakelaar, de elektrische zekering in de groepenkast en de aardedraad met geaarde stopcontacten. Bij elektra zit gevaar altijd in een klein hoekje. Om deze reden bestaan er beveiligingssystemen. Hier zijn een aantal voorbeelden van zulke gevaren:

 • Er kan stroom weglekken door een isolatiefout in een schakeling. Met behulp van de aardedraad kan deze lekstroom op een relatief veilige manier weg.
 • Een kortsluiting kan ervoor zorgen dat er te veel stroom wordt gevraagd aan het elektriciteitsnetwerk, waardoor er teveel warmte in de zekering ontstaat. Hierna schakelt de zekering zichzelf uit waardoor de stroomvoorziening stopt.
 • Niet alle stopcontacten zijn altijd geaard. Een lekstroom kan niet weg als deze ontstaat bij een ongeaard stopcontact. Hierdoor kan de omgeving onder spanning komen te staan. De aardlekschakelaar kan hier uitkomst voor bieden. De aardlekschakelaar meet standaard of dezelfde stroom het huis in- en uitgaat. Als er een verschil wordt gemeten, schakelt de aardlekschakelaar direct de stroomvoorziening uit.

Een aardelekschekalaar meet permanent wanneer stroom weglekt. Het is belangrijk om te weten wanneer lekstroom ontstaat, zodat dit snel opgelost kan worden.

Bel ons op 085 019 2210

Elektricien voor een extra groep
{

Erg tevreden! Nadat ik contact had opgenomen stond er binnen een uur een monteur voor de deur. Mijn storing kon direct verholpen worden.

{

Snelle service, goed geholpen en eerlijke prijzen. Ik kan Elektricien in de Buurt aan iedereen aanraden. Mijn meterkast is weer zo goed als nieuw!

{

Ik had problemen met mijn meterkast. Ik heb een afspraak gemaakt en de storing kon direct verholpen worden. Gelukkig viel de prijs ook nog mee!

Ook een extra groep laten aanleggen?

Een extra groep aanleggen? Daar kunnen wij u bij helpen, of het nu gaat om een nieuwe groepenkast, een extra groep aanleggen in de meterkast of een extra aardlekschakelaar, wij kunnen u helpen! Ook een bestaande groep, nieuwe zekering of het verhogen van de maximale belasting, wij doen het dagelijks.

Voorgestanste afdekplaatjes, onderste polen, bruine draad, blauwe draad, een vijfde groep en wat zijn de benodigde materialen? Wij zijn ervan bewust dat u hier niet helemaal van op de hoogte bent wanneer u kiest voor een nieuwe groep. Gelukkig helpen wij u graag zodat er geen spanning en overbelasting ontstaat. Een extra groep aanleggen, wij weten precies hoe dit aangepakt moet worden!

Waar wij op letten?

Het is bij het aanleggen van extra groepen, noodzakelijk om heel nauwkeurig te werk te gaan. Wij denken onder andere mee of er een nieuwe aardlekschakelaar nodig is, of de stroombehoefte groter gaat worden in de toekomst en adviseren waar nodig.

Ook checken wij de beveiliging van de stroomvoorziening, hierbij kijken we naar drie dingen, namelijk de elektrische zekering, een geaard en ongeaard stopcontact en de aardlekschakelaar. Wanneer je last krijgt van kortsluiting, wordt er een hoop gevraagd van het elektriciteitsnet. De stroomvoorziening stopt doordat de elektrische zekering dit blokkeert.

Gratis Offerte Aanvragen

Vraag gratis en vrijblijvend een offerte aan!

Offerte

Sleep bestanden hierheen of
Max. bestandsgrootte: 4 GB.
  Call Now Button