fbpx

Wat is een Perilex?

Elektra begrippen

Wat is Perilex

Stopcontacten zijn hartstikke bekend en iedereen gebruikt ze, echter zijn er ook speciale stopcontacten die nog niet heel bekend zijn. Er is ook nog een speciale perilex aansluiting, deze komt steeds vaker voor maar het blijft nog altijd onduidelijk wat dit precies is. Perilex aansluitingen worden voornamelijk gebruikt bij elektrische kookplaten en werken veel anders dan normale stopcontacten.

 

Wat is een perilex aansluiting?

Hoe je stofzuiger, koffiezetapparaat en nachtlampje allemaal uitstekend functioneren op een normaal stopcontact zal je elektrische kookplaat hier niet goed op kunnen werken. Dat komt omdat een kookplaat meer stroom nodig heeft dan andere apparaten om goed te kunnen functioneren. Een normaal stopcontact die levert een stuk minder stroom dan een perilex aansluiting en omdat een kookplaat meer stroom nodig heeft wordt deze aan een perilex aansluiting aangesloten. Een perilex aansluiting beschikt namelijk over 2 fasedraden en 2 nuldraden waardoor hij twee keer zoveel stroom kan leveren. Een normaal stopcontact die beschikt maar over 1 fasedraad en 1 nuldraad. Ook aan de voorkant kan je zien of je met een normaal stopcontact te maken hebt of met een perilex stopcontact. Een perilex stopcontact die beschikt namelijk over drie extra openingen.

 

Hoe belangrijk is een perilex aansluiting?

Als je denkt dat je een kookplaat zonder perilex aansluiting kan aansluiten dan heb je het helaas mis. Wanneer je een kookplaat op een normaal stopcontact zal aansluiten dan krijgt hij te weinig stroom en zal hij slecht of zelfs niet functioneren. Het is daarnaast ook niet mogelijk om een perilex stekker in een normaal stopcontact te plaatsen omdat deze meer pinnen heeft dan een normaal stopcontact en hierdoor past hij niet.

 

Waar moet je rekening mee houden bij het installeren van een perilex aansluiting?

Bij het aansluiten van een perilex aansluiting moet er vooral rekening gehouden worden met dat er een nieuw stopcontact geplaatst moet worden. Er zullen hierbij ook extra kabels getrokken moeten worden waardoor de prijzen kunnen oplopen, hier moet je dus niet gek van opkijken. Ook zal het één en ander worden aangepast in de groepenkast, denk bijvoorbeeld aan een kookgroep. Een kookgroep kan ervoor zorgen dat er spanning van andere groepen af wordt gehaald. Een elektrische kookplaat die neemt namelijk aardig wat ruimte in beslag en daardoor kunnen sommige apparaten niet goed functioneren of er ontstaat overbelasting. Met een kookgroep heb je eigenlijk twee aparte groepen voor de keuken en hierdoor hou je meer ruimte over in de groepenkast.

Direct een elektricien nodig?

Wij helpen u met alle elektra werkzaamheden

95% Direct opgelost

Dag en nacht bereikbaar

Meterkast vervangen

Storingsdienst

Gratis Offerte Aanvragen

Vraag gratis en vrijblijvend een offerte aan!

Liever direct een medewerker spreken?

Offerte

Sleep bestanden hierheen of
Max. bestandsgrootte: 4 GB.
    Call Now Button