fbpx

Wat is Stroomdraad?

Elektra begrippen

wat is stroomdraad

Bij het uitvoeren van werkzaamheden aan het netwerk van elektra, bijvoorbeeld een stopcontact vervangen, dan kom je in contact met verschillende onderdelen en draden. Het valt dan vast op dat alle draden een andere kleur hebben en dat ze waarschijnlijk allemaal verschillende doelen hebben. Het is wel belangrijk om elke draad te gebruiken waarvoor hij gemaakt is. Maar waarvoor zijn ze dan gemaakt?

 

Verschillende kleuren stroomdraad

Bezig met het vervangen van een stopcontact? Je komt ongetwijfeld een bruine en blauwe draad tegen en soms ook een geel/groene draad. Deze draden zijn er niet zomaar maar zorgen ervoor dat je stopcontact goed kan functioneren. Maar hoe doen ze dit dan?

 

Bruine stroomdraad

Praat je over een bruine stroomdraad, dan praat je over een fasedraad. De fasedraad zorgt voor de toevoer van stroom naar elektrische apparaten, het is daarom belangrijk dat deze draad goed is aangesloten. De fasedraad levert 230 Volt, of dit echt zo is kan je testen met een spanningsmeter. Een fasedraad heet ook wel ‘’L’’ is aangesloten op een 1 fase groepenkast. Mocht je beschikken over een 3 fase groepenkast dan kan een fasedraad ‘’L’’ ook wel aangeduid zijn met L1 en L2 omdat je hier meerdere fasedraden gebruikt.

 

Blauwe stroomdraad

Praat je over een blauwe stroomdraad, dan praat je over een nuldraad. De nuldraad is eigenlijk het tegenovergestelde van de blauwe draad. De nuldraad staat namelijk niet onder spanning en zorgt ook voor de afvoer van stroom. Wanneer je een bruine en blauwe stroomdraad samen aansluit op een stopcontact zorg je dus voor een gesloten stroomkring.
Een nuldraad wordt ook wel met de letter ‘’N’’ aangeduid.

 

Geel/groene stroomdraad

Praat je over een geel/groene stroomdraad, dan praat je over een aardedraad. Met een aardedraad kan je overtollige stroom geleiden naar de aarde, hierdoor blijven je apparaten veilig. Over het algemeen staat er geen stroom op deze draad. Als er geen aardedraad is aangesloten dan kunnen metalen onderdelen van een apparaat onder stroom komen te staan bij kortsluiting. Dit wil je natuurlijk voorkomen en daarom sluit je altijd een aardedraad aan.

 

Zwarte stroomdraad

Praat je over een zwarte stroomdraad, dan praat je over een schakeldraad. Deze stroomdraad wordt gebruikt bij schakelaars in huis. Een schakeldraad kan je ook eigenlijk zien als een soort verlenging van de fasedraad, er zit echter toch een verschil in. Waarbij de fasedraad altijd onder spanning staat, staat een schakeldraad alleen onder spanning als een schakelaar in ingeschakeld. Wanneer je bezig bent met werkzaamheden aan elektra dan kan je een zwarte stroomdraad ook wel terugvinden met de letter ‘’T’’.

Direct een elektricien nodig?

Wij helpen u met alle elektra werkzaamheden

95% Direct opgelost

Dag en nacht bereikbaar

Meterkast vervangen

Storingsdienst

Gratis Offerte Aanvragen

Vraag gratis en vrijblijvend een offerte aan!

Liever direct een medewerker spreken?

Offerte

Sleep bestanden hierheen of
Max. bestandsgrootte: 4 GB.
    Call Now Button