fbpx

Welke verschillende stroomdraad kleuren zijn er

Voor iedereen die een keer met elektra gewerkt heeft is het vast opgevallen dat er zoveel verschillende draden zijn en ook zoveel verschillende kleuren. Dit is met een reden gedaan, de kleuren geven namelijk een code aan. De kleur van de draad geeft aan waar de draad voor dient, dit is allemaal bedacht vanuit veiligheidsredenen. Zowel voor degene die op dat moment met de elektra werkt als voor degene die nog met de elektra aan de slag moet gaan, doordat diegene namelijk de functie van de draden kan hij de verkeerde niet pakken. Het is dan ook heel logisch dat er ongelukken kunnen komen wanneer de kleurcodes niet worden nageleefd.

Elektricien in de Buurt BLOG

stroomdraad kleuren

Soorten kleuren stroomdraad

  • Nu we de functie van de kleurcodes weten is het natuurlijk ook belangrijk om te weten welke kleuren er zijn en waar ze voor dienen, hieronder staat dit beschreven.
  • Zwart is het schakeldraad, dit houdt dus in dat dit het draad is dat op de schakelaars is aangesloten.
  • Bruin is het fasedraad, deze staat onder spanning, de aarde en nuldraad niet.
  • De blauwe draad is het afvoerdraad van de stroom.
    De ontlading en de afvoer wordt door dit draad geregeld.

 

Elektra aanleggen

Bij het aanleggen van de elektra krijg je natuurlijk veel te maken met deze draden, je moet dan ook echt goed weten wat de functies hiervan zijn. Voor iemand die normaal nooit met elektra werkt kan dit erg lastig zijn, het wordt aan deze mensen eigenlijk ook afgeraden om met de elektra te werken. Het aanleggen van de elektra wordt al helemaal aan deze mensen afgeraden, bij het aanleggen van elektra is het namelijk belangrijk dat er geen fouten gemaakt worden, dit kan namelijk leiden tot kortsluiting. Zoals de meesten ook weten is kortsluiting ontzettend gevaarlijk omdat dit voor brand kan zorgen.

 

Lichtdimmer

Een dimmer is natuurlijk een geniale uitvinding, je kunt je licht hiermee namelijk helemaal naar wens afstellen. Een dimmer dient eigenlijk als vervangen van een schakelaar als bediener van het licht. Het is wel belangrijk dat je de juiste dimmer uitzoekt voor het type lamp dat je hebt, een dimmer heeft namelijk een minimaal vermogen en een maximaal vermogen. Wanneer je de verkeerde dimmer gebruikt kun je dit merken door middel van knipperende lampen, een zoemend geluid, de verkorte levensduur van de lamp en wanneer de lamp in ene kapot gaat. Op internet is veel informatie te vinden over hoe je dimmers moet aansluiten en hier staan ook handige plaatjes bij, bekijk dit goed voordat je een dimmer gaat aansluiten.

 

Draden vervangen

Het is super belangrijk om te weten hoe oud je elektradraden zijn, ze mogen namelijk niet te oud zijn. Wanneer deze draden namelijk te oud wordt kunnen ze beschadigd raken, hierdoor ontstaat er een grotere kans dat er stroom wordt gelekt, dit gebeurd namelijk wanneer er twee beschadigde draden met elkaar in contact komen. Bij het lekken van stroom is het heel belangrijk dat de aardlekschakelaar het goed doet, de aardlekschakelaar beschermt namelijk de elektra wanneer er stroom wordt gelekt.

Gratis Offerte Aanvragen

Vraag vrijblijvend een offerte aan. Liever direct een medewerker spreken? Dat kan!

Bel ons op 085 019 2210

Offerte

Sleep bestanden hierheen of
Max. bestandsgrootte: 4 GB.

    Call Now Button