fbpx

Wat is een aardlekschakelaar?

Elektra begrippen

wat is een aardlekschakelaar

Het elektrische netwerk is erg belangrijk en daarom worden er vaak extra maatregelen genomen om dit netwerk veilig te houden. In elke woning bevindt zich daarom ook een aardlekschakelaar, deze zorgt ervoor dat de stroom in de gehele woning wordt uitgeschakeld op het moment van lekstroom. Lekstroom komt erg vaak voor, denk bijvoorbeeld als er een kapotte oplader wordt gebruikt of als er een storing in het koffiezetapparaat ontstaat. Een aardlekschakelaar schakelt niet zomaar de stroom uit in het geval van lekstroom. Hij meet namelijk inkomende en uitgaande stroom, en dit moet altijd gelijk blijven. Is dit niet gelijk, dan moet er dus ergens lekstroom zijn, pas dan schakelt hij uit.

 

Een aardlekschakelaar voorkomt gevaarlijke situaties

Als de aardlekschakelaar het elektra netwerk uitschakelt bij lekstroom dan worden er gevaarlijke situaties voorkomen. Bij lekstroom is namelijk de inkomende stroom hoger dan de uitgaande stroom, terwijl dit juist gelijk moet blijven. Bij lekstroom lekt er als het ware stroom buiten een bepaalde stroom daad waardoor apparaten meer stroom binnen krijgen dan normaal. Op deze manier kan je apparaat met de verkeerde beveiliging onder stroom komen te staan. Een aardlekschakelaar voorkomt dit door vroegtijdig de stroom uit te zetten. Een aardlekschakelaar is dus onmisbaar als je het netwerk van elektra veilig wilt houden.

 

Hoe gevaarlijk is lekstroom?

Lekstroom is zo gevaarlijk omdat apparaten hierbij onder stroom komen te staan. Bij aanraking van deze apparaten wordt je dus ook geëlektrocuteerd. Ook kan lekstroom brand veroorzaken. Wanneer er namelijk lekstroom aanwezig is kan het enorm warm worden bij deze kabel, deze kabel kan smelten en in brand komen te staan. Door lekstroom vroegtijdig te ontdekken en de stroom uit te schakelen kan je brand en andere problemen voorkomen. Hierbij komt dus een aardlekschakelaar goed aan te pas.

 

Het testen van de aardlekschakelaar

Het is tegenwoordig verplicht om over een aardlekschakelaar te beschikken in de meterkast en het is ook verplicht om deze regelmatig te controleren of hij nog werkt. Dit zou je 2 keer per jaar moeten doen. Maar hoe test je deze dan? Het testen van de aardlekschakelaar is erg makkelijk, er is namelijk een testknop voor. De testknop is aangegeven met ‘’Test’’ of met de letter ‘’T’’ van test. Na het indrukken van deze knop zal de stroom worden uitgeschakeld, na een aantal seconden kan je hem direct weer inschakelen. Mocht de stroom niet inschakelen dan is er een probleem aan de elektrische installatie.

Direct een elektricien nodig?

Wij helpen u met alle elektra werkzaamheden

95% Direct opgelost

Dag en nacht bereikbaar

Meterkast vervangen

Storingsdienst

Gratis Offerte Aanvragen

Vraag gratis en vrijblijvend een offerte aan!

Liever direct een medewerker spreken?

Offerte

Sleep bestanden hierheen of
Max. bestandsgrootte: 4 GB.
    Call Now Button