fbpx

Wat is Kortsluiting?

Elektra begrippen

wat is kortsluiting

heeft verschillende oorzaken waaruit het kan ontstaan en het kan altijd voorkomen. Kortsluiting is ook erg vervelend maar dit is helaas nooit te voorkomen. Veel mensen weten niet precies hoe zij moeten handelen in geval van kortsluiting en ook is het niet altijd even duidelijk wat kortsluiting precies inhoudt. Gelukkig wordt hier alles duidelijk over kortsluiting

 

Wat is kortsluiting en hoe ontstaat dit?

Kortsluiting ontstaat voornamelijk door isolatieproblemen bij een kabel. In een kabel zitten namelijk twee draden, een draad die stroom vervoert naar een apparaat en een draad die dit weer afvoert. Tussen deze draden zit een isolatielaag, maar als deze kapot is dan kunnen de kabels dus met elkaar in contact komen. Als deze draden met elkaar in contact komen dan zal de stroom niet eerst naar het apparaat gaan maar direct naar de kabel die stroom afvoert, hij maakt dus een kortere weg. Vandaar ook de naam kortsluiting. Echter ontstaan deze isolatieproblemen niet zomaar. Kabels gaan vaak kapot door ouderdom, slecht onderhoud of oververhitting. Het is dus erg belangrijk om goed op je kabels te letten zodat er geen kortsluiting kan ontstaan.

 

Gevolgen van kortsluiting

Wanneer er kortsluiting ontstaat, neemt de kans op brand ook toe. Het zit namelijk zo, wanneer twee draden met elkaar in contact komen dan komt er in één keer een grote hoeveelheid stroom samen. Dit is zoveel dat het enorm warm wordt en hierdoor kan de kabel smelten. Brand is niet het enigste gevolg van kortsluiting maar er kan ook een stroomstoring ontstaan. Stroomstoringen zijn erg vervelend en dienen zo snel mogelijk opgelost te worden voordat er verdere problemen ontstaan.

 

Beveiliging tegen kortsluiting

Om kortsluiting tegen te gaan zijn veel groepenkasten beveiligd tegen kortsluitingen, dit gebeurd met behulp van een aardlekschakelaar. Deze schakelaar detect als er iets mis is in het netwerk van elektra en schakelt als het nodig is de hele groep uit. Mocht er ook bijvoorbeeld overtollige stroom zijn door een kortsluiting dan is er ook aarde aanwezig in de groepenkast. Deze aardedraad kan overtollige stroom wegvoeren naar de grond, zo heeft niemand er last van.

 

Wat te doen bij kortsluiting?

Bij kortsluiting is het verstandig om contact op te nemen met een elektricien die snel en deskundig het probleem voor je op kan lossen. Kortsluiting kan heftige gevolgen hebben die je natuurlijk wilt voorkomen. Ook is het fijn als je snel weer kunt beschikken over al je apparaten zonder last te hebben van stroomstoringen

Direct een elektricien nodig?

Wij helpen u met alle elektra werkzaamheden

95% Direct opgelost

Dag en nacht bereikbaar

Meterkast vervangen

Storingsdienst

Gratis Offerte Aanvragen

Vraag gratis en vrijblijvend een offerte aan!

Liever direct een medewerker spreken?

Offerte

Sleep bestanden hierheen of
Max. bestandsgrootte: 4 GB.
    Call Now Button