fbpx

Wat is 3 fase aansluiting?

Elektra begrippen

wat is 3 Fase aansluiting

In het netwerk van elektra kan je een hoop onderdelen vinden, zo ook verschillende aansluitingen. Een aansluiting bestaat uit meerdere kabels en verbindingen tussen de binneninstallatie, de meter en het elektriciteitsnet. De zwaarte van een aansluiting bepaalt hoeveel Ampère er door de aansluiting kan en hoe sterk die is. Een 3 fase aansluiting is zo een zware aansluiting, maar wat houdt dat precies in?

 

Wat is een 3 fase aansluiting?

Als je niet zeker weet of je over een 3 fase aansluiting beschikt kan je dat eenvoudig uitzoeken in de groepenkast. Als hier namelijk drie fasedraden van 230 V de groepenkast inkomen dan beschik je over een 3 fase aansluiting. Hiernaast moet er ook nog een nuldraad aanwezig zijn. Je zal dus in totaal 4 draden moeten terugvinden. Ook kan je dit terugvinden op de elektriciteitsmeter, hier zal namelijk 3×220/230V staan of 380/400V. Een 3 fase aansluiting in een woning kom je echter niet zo snel tegen. Deze wordt vaak alleen aangesloten op advies van een leverancier of elektricien. Een 3 fase aansluiting wordt daarom ook vooral gebruikt voor het aansluiten van een jacuzzi, sauna of laadpalen.

 

Onderdelen in een 3 fase groepenkast

3 fase groepenkasten beschikken over 2 polige aardlekschakelaars, net als 1 fase groepenkasten. Per aardlekschakelaar mag je maar maximaal 4 groepen aansluiten. Maar waar 1 fase groepenkasten beschikken over 2 polige hoofdschakelaars, beschikken 3 fase groepenkasten weer over 4 polige hoofdschakelaars. Naast deze schakelaars kan je nog de benodigde groepen vinden, stopcontacten, aarde en meer.

 

Wat gebeurt er als je de verkeerde fase aansluiting hebt?

Als je over de verkeerde aansluiting beschikt dan is de kans groot dat je apparaten niet goed kunnen functioneren en er kunnen zelfs stroomstoringen ontstaan. Je gebruikt bijvoorbeeld een 2 of 3 fase aansluiting als er meer stroom geleverd moet worden dan normaal. Om deze reden worden ook sauna’s en jacuzzi’s aangesloten op 3 fase aansluitingen en niet op een 1 fase aansluiting. Wanneer je er wel voor zou kiezen om dit te doen dan zul je merken dat de elektrische apparaten niet goed zullen werken en er zelfs een stroomstoring kan ontstaan.

 

Hoe verkrijg je een 3 fase aansluiting?

Een 3 fase aansluiting kom je niet heel vaak tegen in woningen maar toch worden deze wel regelmatig aangesloten. Een 3 fase aansluiting krijg je over het algemeen alleen maar op advies van een elektricien. Hij raadt dit pas aan als er grootverbruikers in het spel komen, denk aan een nieuwe keuken, jacuzzi of sauna.

Direct een elektricien nodig?

Wij helpen u met alle elektra werkzaamheden

95% Direct opgelost

Dag en nacht bereikbaar

Meterkast vervangen

Storingsdienst

Gratis Offerte Aanvragen

Vraag gratis en vrijblijvend een offerte aan!

Liever direct een medewerker spreken?

Offerte

Sleep bestanden hierheen of
Max. bestandsgrootte: 4 GB.
    Call Now Button