fbpx

Wat is een Inductiekookplaat?

Elektra begrippen

Wat is Inductiekookplaat

Iedereen is op zoek naar een andere manier van koken omdat Nederland van het gas af wilt gaan. Een goed alternatief van koken op gas is koken op elektra, denk bijvoorbeeld aan een keramische kookplaat of aan een inductiekookplaat. Maar welke moet je nou precies kiezen? Er zijn echter verschillen en dat maakt de keus erg lastig.

 

Wat is een inductiekookplaat?

Normaal wanneer je een kookplaat gebruikt dan wordt het oppervlak erg heet en op deze manier worden al je pannen verwarmd. Bij het gebruik van een inductiekookplaat wordt echter niet het oppervlak verwarmd maar alleen de bodem van de pan. Met een samenwerking van een speciale pan en de inductiespoel wordt dit gerealiseerd. Dit werkt met elektromagnetische velden waardoor hij alleen de pan opwarmt als er contact wordt gemaakt tussen deze twee. De zones die je hierbij gebruikt bij het koken zullen ook super snel opwarmen waardoor het koken van water bijvoorbeeld sneller gaat dan normaal. Daarnaast zijn de zones ook flexibel en kun je je pannen maar neerzetten waar je wilt. Bij een inductiekookplaat zal je ook nooit rode zones zien die heet zijn omdat de plaat niet heel heet wordt maar alleen de pannen. Dit systeem is vooral veilig bij jongere kinderen omdat ze zich niet zomaar kunnen verbranden aan de kookplaat, pas wanneer er een pan op staat zal deze heet worden. Als je klaar bent met de pannen blijft er wel nog een beetje restwarmte over maar dit trekt snel weg.

 

De juiste aansluiting

Een inductiekookplaat moet aangesloten worden op een speciale perilex aansluiting, dit is nodig om genoeg stroom te kunnen leveren aan de kookplaat. Een perilex aansluiting kan meer stroom leveren dan een normaal stopcontact omdat deze over twee fasedraden en twee nuldraden beschikt. Wanneer je een inductiekookplaat aansluit op een normaal stopcontact dan zal deze niet goed functioneren omdat hij te weinig stroom krijgt. Een perilex aansluiting is daarom onmisbaar.

Direct een elektricien nodig?

Wij helpen u met alle elektra werkzaamheden

95% Direct opgelost

Dag en nacht bereikbaar

Meterkast vervangen

Storingsdienst

Gratis Offerte Aanvragen

Vraag gratis en vrijblijvend een offerte aan!

Liever direct een medewerker spreken?

Offerte

Sleep bestanden hierheen of
Max. bestandsgrootte: 4 GB.
    Call Now Button