fbpx

Wat is een Krachtstroom?

Elektra begrippen

Wat is Krachtstroom

Krachtstroom kom je in de meeste woningen niet zo snel tegen, in grote panden dan wel weer. Toch hebben ook woningen steeds vaker krachtstroom nodig, dit komt door de grote apparaten die hier aanwezig zijn. Denk aan jacuzzi’s of elektrisch koken. Aan krachtstroom kom je echter niet zomaar, dit kan alleen in goed overleg met een elektricien aangelegd worden. Maar wat houdt krachtstroom dan precies in?

 

Wat is krachtstroom?

Het verschil tussen normale stroom en krachtstroom is niet heel groot. Het grote verschil zit hem echt in de hoeveel stroom die geleverd kan worden aan stopcontacten of apparaten. Bij een normaal stopcontact en normale stroom zijn er vaak twee draden aanwezig, één van deze draden levert hierbij de stroom. Bij krachtstroom en een speciaal stopcontact wordt er gebruikt gemaakt van vier draden, waarvan er drie onder stroom staan. Er wordt dus veel meer stroom geleverd dan normaal.

 

Is een 3 fase aansluiting nodig bij krachtstroom?

Bij krachtstroom wordt er gebruikt gemaakt van meerdere draden en een 3 fase aansluiting levert al deze draden. De 3 fase aansluiting is daarbij dan ook gelijk groter dan een 1 fase aansluiting, die wordt gebruikt in een standaard groepenkast. Een 3 fase aansluiting kan je makkelijk herkennen, op de groepenkast staat dan namelijk 3×220/230V of 380/400V. Wil je echt gebruik maken van krachtstroom dan is een 3 fase aansluiting dus nodig. Wanneer je gebruik maakt van de verkeerde aansluiting zullen er stroomstoringen ontstaan en ook overbelastingen. Je apparaten zullen dan niet goed functioneren.

 

Krachtstroom laten aansluiten?

Krachtstroom wordt niet vaak aangesloten in woningen, je vindt dit voornamelijk terug bij grote panden en bedrijven. Denk je toch dat je krachtstroom nodig hebt? Een elektricien kan dit het best beoordelen. Krachtstroom wordt vaak namelijk alleen aangelegd op advies van een leverancier of elektricien. Het advies wordt voornamelijk gegeven als er gebruik gemaakt gaat worden van een sauna of jacuzzi, of als er een nieuwe keuken aangelegd wordt. Bij krachtstroom worden er niet alleen aanpassingen gedaan in de meterkast maar ook bij de stopcontacten, veel apparaten die krachtstroom nodig hebben beschikken vaak over andere soort stopcontacten. Het aansluiten van krachtstroom laat je ook alleen maar doen door een gespecialiseerde en deskundige elektricien. Hij kan dit professioneel uitvoeren waardoor de kans op ongelukken minimaal is. Ook achteraf moeten er geen problemen ontstaan zoals stroomstoringen, dit is erg belangrijk om ervoor te zorgen dat het netwerk van elektra gezond blijft.

Direct een elektricien nodig?

Wij helpen u met alle elektra werkzaamheden

95% Direct opgelost

Dag en nacht bereikbaar

Meterkast vervangen

Storingsdienst

Gratis Offerte Aanvragen

Vraag gratis en vrijblijvend een offerte aan!

Liever direct een medewerker spreken?

Offerte

Sleep bestanden hierheen of
Max. bestandsgrootte: 4 GB.
    Call Now Button