fbpx

Wat is Stoppenkast?

Elektra begrippen

wat is Stoppenkast

Een stoppenkast kent nieuwbouwwoning al heel lang niet meer, maar oude woningen die beschikken vaak wel nog over een ouderwetse stoppenkast. Hoewel een stoppenkast vaak wordt vergeleken met een groepenkast, is dit in veel gevallen toch echt iets anders. Wat is een stoppenkast dan precies en wat is het verschil met een groepenkast? Hier wordt alles duidelijk over een stoppenkast.

 

Wat is een stoppenkast?

Tegenwoordig beschikken veel mensen over een bekende groepenkast, maar vroeger toen deze er nog niet was, was er een stoppenkast. Een stoppenkast is dus eigenlijk een voorganger van de hedendaagse groepenkast. Een stoppenkast kan je herkennen aan de vele witte ronde knoppen, hierin zitten zekeringen. Wanneer een zekering gesprongen is kun je dat makkelijk zien. Verder werkt hij eigenlijk precies hetzelfde als een moderne groepenkast. Hoewel een stoppenkast hedendaags nog wel mee kan, is het toch aan te raden om deze te vervangen voor een nieuwe groepenkast.

 

Hoe belangrijk is het om je verouderde stoppenkast te vervangen voor een nieuwe groepenkast?

Het is niet verplicht om je stoppenkast te vervangen voor een groepenkast maar dit kan vaak wel handig zijn. Hoewel een stoppenkast nog wel mee kan in deze tijd, is het vaak niet meer zo verstandig. Stoppenkasten zijn namelijk vele malen minder veilig dan groepenkasten, zo ontstaan er eerder en vaker stroomstoringen en de kans op brand is ook veel hoger. Met een nieuwe groepenkast voorkom je de kans op brand en stroomstoringen aanzienlijk. Groepenkasten zijn makkelijker in gebruik en een stuk veiliger waardoor je ook meer apparaten kan aansluiten zonder teveel problemen. Mocht er toch een stroomstoring zijn, dan kan je met een groepenkast eenvoudig weer de stroom aanzetten door een schakelaar om te zetten.

 

Waar moet je aan denken bij het vervangen van je stoppenkast?

Bij het vervangen van je stoppenkast is het belangrijk om goed rekening te houden met de toekomst. Wil je bijvoorbeeld in de toekomst meer elektrische apparaten aansluiten, kies er dan voor om extra groepen te later installeren die alle extra spanning op kunnen vangen. Ook zal het verplicht zijn om een hoofdschakelaar te laten installeren met meerdere aardlekschakelaars. Op deze manier hou je alle apparaten veilig als er kortsluiting ontstaat. Daarnaast zal er ook gekeken moeten worden of je groepenkast een 1 fase aansluiting krijgt of een 3 fase aansluiting. Een 1 fase aansluiting vind je terug in de meeste woningen, een 3 fase aansluiting krijg je alleen maar op advies van een elektricien. Hij zal je dit aanraden op het moment dat er grootgebruikers zoals een sauna of jacuzzi in het spel komen.

Direct een elektricien nodig?

Wij helpen u met alle elektra werkzaamheden

95% Direct opgelost

Dag en nacht bereikbaar

Meterkast vervangen

Storingsdienst

Gratis Offerte Aanvragen

Vraag gratis en vrijblijvend een offerte aan!

Liever direct een medewerker spreken?

Offerte

Sleep bestanden hierheen of
Max. bestandsgrootte: 4 GB.
    Call Now Button