fbpx

Wat is een groepenkast?

Elektra begrippen

wat is een groepenkast

In de meterkast kan je veel verschillende onderdelen vinden waaronder een groepenkast. In de groepenkast wordt elektriciteit beveiligd en verdeeld over alle achterliggende groepen. Elke woning, pand of ander soort gebouw moet over een groepenkast beschikken om elektrische apparaten te kunnen voorzien van stroom. Een groepenkast is dus enorm belangrijk en kan niet ontbreken.

Hoe werkt een groepenkast?

Wanneer elektriciteit je woning of pand binnenkomt zal dit als eerst naar de groepenkast gaan. Bij de groepenkast zal de stroom door de hoofdschakelaar en de aardlekschakelaar gaan, waar hij terechtkomt bij alle groepen. Alle groepen samen zorgen ervoor dat de hele woning is voorzien van stroom, een enkele groep zorgt dan ook maar voor een klein deel van de stroomvoorziening. De stroom zal dus een groep uitkiezen en zal een weg afleggen naar alle apparaten achter deze groep. Mocht er een obstakel zijn in de weg die hij aflegt, dan ontstaat er een stroomstoring.

 

Soorten groepenkasten

Afhankelijk van de apparaten die jij gebruikt kan er gekozen worden tussen een 1 fase groepenkast en een 3 fase groepenkast. 1 fase groepenkasten komen het meest voor en deze vind je ook voornamelijk bij woningen en kleine panden. Het kan voorkomen dat een elektricien je aanraadt om een 3 fase groepenkast te nemen. Bij een 3 fase groepenkast kan je praten over krachtstroom en dit krijg je eigenlijk alleen op advies van een elektricien. Hij raadt dit voornamelijk aan wanneer je over grote apparaten beschikt, zoals een sauna of een jacuzzi.

 

Belangrijke onderdelen in de groepenkast

Een groepenkast bestaat naast groepen ook uit andere belangrijke onderdelen. Denk bijvoorbeeld aan een hoofdschakelaar, deze is tegenwoordig verplicht. Ook een aardlekschakelaar is verplicht en deze mag ook echt niet ontbreken. Hoewel een hoofdschakelaar en een aardlekschakelaar verplicht zijn beschikken veel oudere woningen hier nog niet over. Andere belangrijke onderdelen die niet verplicht zijn, zijn bijvoorbeeld kookgroepen, aarde, stopcontacten en een beltransformator.

 

Belangrijke zaken waar rekening mee gehouden moet worden

Als er een groepenkast aangesloten of vervangen moet worden dan is het belangrijk om rekening te houden met een aantal zaken. Zo moet er goed gekeken worden naar de hoeveelheid groepen die er in de toekomst nodig zijn. Ben je van plan om binnenkort meer elektrische apparaten aan te schaffen? Misschien is het dan verstandig om alvast wat extra groepen aan te schaffen. Hou natuurlijk ook rekening met de regels en wetten, zo moet er een hoofdschakelaar in de groepenkast zijn en meerdere aardlekschakelaars.

Direct een elektricien nodig?

Wij helpen u met alle elektra werkzaamheden

95% Direct opgelost

Dag en nacht bereikbaar

Meterkast vervangen

Storingsdienst

Gratis Offerte Aanvragen

Vraag gratis en vrijblijvend een offerte aan!

Liever direct een medewerker spreken?

Offerte

Sleep bestanden hierheen of
Max. bestandsgrootte: 4 GB.
    Call Now Button